Jdi na obsah Jdi na menu
 


Azawad má svou vládu

18. 6. 2012

Dohoda o sloučení MNLA a Ansar Dine

Dlouhé vyjednávání o sloučení sil MNLA a Ansar Dine jako základ společného budování nezávislého státu Azawad vyústilo 26. května v sepsání dohody, podle níž obě hnutí zanikají a slučují se do orgánu Dočasná rada Islámského státu Azawad (ve funkci přechodné vlády). Vyhlašují nezávislý stát Azawad, jehož náboženstvím je islám, a Korán a Sunna jsou zdrojem práva. Bezpečnost nového státu bude zajišťovat společná armáda složená z ozbrojených jednotek obou hnutí (text dohody - strana 1, strana 2).

Zpráva vyvolala velké pobouření na všech stranách, včetně mluvčích MNLA v Evropě a v Mauritánii, z nichž někteří pár dní předtím vysvětlovali v Evropském parlamentu ve Štrasburku principy nového státu Azawad.

Delegace MNLA ve složení Mossa Ag Attaher, Zakiatou Walet Halatine, Hama Ag Mahmoud a Mossa Ag Assarid byli pozváni evropským poslancem François Alfonsim představit v Evropském parlamentu svou žádost o uznání nezávislého Azawadu.

Toumast Press, zpravodajský server ve službách Azawadu hořce poukazuje na to, Moussa Ag Assarid i Moussa Ag Acharatoumane velmi rychle a lehce změnili svou rétoriku a tak jako dříve horovali pro sekulární stát, nyní proklamují stát islámský s odůvodněním, že všichni obyvatelé Azawadu jsou stejně muslimové (což není tak úplně pravda, pár procent křesťanů či nevěřících v oblasti se vyskytuje). Moussa Ag Acharatoumane ohlásil na France 24 spojení s Ansar Dine a islámský charakter Azawadu dokonce se sladkým úsměvem.

Moussa Ag Acharatoumane na France 24.

Mossa Ag Attaher však tento ústupek vůči Ansar Dine kategoricky odmítl, stejně jako Hama Ag Mahmoud. Hlavní představitel MNLA působící v Gau Bilal Ag Acherif, který dohodu za MNLA podepsal, námitky smetl ze stolu s tím, že tito mluvčí hnutí jsou "mimo realitu". Ze situace vyplývá, že Azawad je ve skutečnosti pod vlivem Ansar Dine, respektive různých islamistických skupin (hlavně teroristických odnoží Al-Kájdy : Aqmi a Mujao), které dokázaly přilákat do svých řad mnoho místních Tuaregů, Maurů i Songhajů, ať už finančními prostředky nebo svou vizí spravedlnosti.

Místní lidé se potýkají s nedostatkem obživy, obchod a různé aktivity jsou značně utlumené, a pro mnohé je tedy jedinou šancí, jak si něco vydělat, nechat se naverbovat do jednotek Ansar Dine, které prý platí velmi dobře. Začátkem června uveřejnil francouzský týdeník "Le Canard Enchaîné" článek, v němž uvedl, že islamistické skupiny v Azawadu financuje emirát Katar. Článek se odvolává na zdroj z francouzské bezpečnostní služby.

MNLA zjevně nemá dost sil vyřadit Ansar Dine a jeho spojence silou ze hry, navíc ozbrojený střet by znamenal občanskou válku mezi "bratry", a to téměř doslova, protože jak již bylo řečeno, i v řadách všech těchto skupin je hodně Azawaďanů (Maurů, Tuaregů, Songhajů ...). Stává se, že příslušníci jedné rodiny jsou v různých skupinách. Bratrovražedný boj si nikdo pochopitelně nepřeje, navíc by to znamenalo oslabení nového státu, kterému stále hrozí malijsko-africká vojenská intervence za účelem zpět dobýt sever Mali.

Podle všeho hraje MNLA o čas a snaží se nevstoupit do konfliktu s Ansar Dine a spol. a zároveň si získat přízeň evropského společenství jako spojence v úsilí o nezávislý stát. Zřejmě i doufá, že se mu podaří oslabit islamistické skupiny tím, že přesvědčí mnohé jejich členy, že tyto islamistické skupiny Azawadu víc škodí než pomáhají ...


Manifestace proti islamistům

Odpor místního obyvatelstva vůči násilně prosazované radikální formě islámu se projevil začátkem června v Kidalu velkou manifestací proti islamistům. Členové Ansar Dine zasáhli tvrdě proti ženám a použili na ně klacky, několik žen bylo dokonce zraněno. Násilí vůči ženám je pro Tuaregy  zcela nemyslitelné, takže se zvedla další vlna pobouření, které z Nouakchottu (Mauritánie) tlumočila také Nina Wallet Intalou, členka politického vedení MNLA.



Nina Wallet Intalou : "Poprvé v historii Tuaregů muži vztáhli ruku na ženy! To je nepřijatelné!"

Manifestace žen v Kidalu pokračovaly ještě v následujích dvou dnech, ale s menší intenzitou a zřejmě už bez zásahu islamistů, kteří po incidentu vyhrožovali, že pokud budou ženy manifestovat i nadále, ponesou následky jejich synové a manželé. Pouze v městečku Khalil na hranicích s Alžírskem, které je stále v rukou MNLA, vyšli lidé do ulic s hlasitě proklamovanými hesly proti Ansar Dine a jejich spojencům.



Manifestace v Khalil.

Sloučení MNLA a Ansar Dine se nekoná

Po sepsané dohodě následovaly ještě diskuse o společném prohlášení, které mělo nastínit základ politiky budoucího státu, zde se však obě hnutí neshodla. Iyad Ag Aghaly, který si mezitím změnil jméno a nechává si říkat Abou Fadil, což má být asi více islámské, trval na tom, že v textu musí být zmíněna šaría, což bylo na MNLA už příliš. Šéf MNLA posléze oznámil, že sloučení hnutí se nekoná, ale dohoda o  spolupráci platí.


Přechodná vláda Azawadu

Brzy nato, 9. června, pak bylo vyhlášeno složení Přechodné rady státu Azawad, která má fungovat jako přechodná vláda : skládá se z 28 členů, předsedou je Bilal Ag Acherif (Tuareg), místopředsedou Mahamadou Djeri Maiga (Songhaj).

bilal-ag-cherif.jpg

Bilal Ag Acherif, "prezident" Azawadu. Foto: Baba Ahmed, Jeune Afrique.

Většina členů jsou Tuaregové, 2 Songhajové, 3 Maurové a ani jeden nepatří k Ansar Dine, alespoň oficiálně. Ze známých osobností jsou v Přechodné radě:
Hama Ag Mahmoud - pověřen řízením vnějších vztahů a mezinárodní spolupráce (bývalý poslanec malijského Parlamentu, pár dní předtím odmítl sloučení MNLA a Ansar Dine - viz výše),
plk. Mohamed Ag Najim - pověřen vedením národní obrany (dosud vojenský velitel MNLA, dříve důstojník libyjské armády),
plk. Hassane Ag Fagaga - pověřen vedením vnitřní bezpečnosti (jeden  z hlavních aktérů dřívějších povstání Tuaregů, pravá ruka zesnulého I. Bahangy),
Mossa Ag Assarid - pověřen řízením zpravodajství, dosud jeden z mluvčích MNLA působící ve Francii,
Ibrahim Ag Mohamed Assaleh - pověřen oblastí lidských práv, humanitární činnosti a občanů žijící v zahraničí (donedávna poslanec malijského Parlamentu za okres Bourem),
Nina Wallet Intalou - pověřena agendou rodiny, ženy a dítěte (dříve členka Nejvyšší správní rady Mali, dosud členka politického vedení MNLA  působící v Mauritánii), jediná žena Přechodné rady,
Hama Ag Sidahmed - mluvčí Rady (mluvčí také posledního povstání Tuaregů, žije ve Francii).

Týden poté se celá Rada sešla v Gau a byla slavnostně uvedena do funkce. Ačkoliv hnutí MNLA od počátku tvrdilo, že Azawad bude mnohonárodnostní stát, na jehož území žijí kromě Tuaregů také Maurové, Songhajové a Fulbové (Tuaregové ani netvoří většinu), a že také budou tato etnika společně vládnout, společná fotografie Rady navozuje spíše dojem tuarežské nadvlády.



Přechodná rada státu Azawad, 15.6.2012, Gao.


Podle interview, které poskytl Bilal Ag Acherif (Jeune Afrique), spolupráce s Ansar Dine trvá. Rada bude připravovat budoucí ústavu, která bude čerpat z koránu, ale v rámci umírněného islámu, nikoliv radikálního. To, že v Radě nejsou členové Ansar Dine, vysvětluje tím, že vzhledem k určitým neshodám hnutí Ansar Dine samo odmítlo účast. K přímému boji proti teroristické skupině Aqmi se zatím necítí, ale připouští možnost se zapojit do mezinárodního boje (tedy vyhlásí-li mezinárodní společenství válku teroristům, MNLA se zapojí). Teď je ale aktuální hrozba zahraniční intervence proti Azawadu, a bude-li třeba, MNLA bude bojovat po boku Ansar Dine. K tomu Bilal Ag Acherif trochu nešťastně dodává, že pokud si Ansar Dine přizve na pomoc Aqmi, je to jeho problém (Ansar Dine).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář