Jdi na obsah Jdi na menu
 


Azawad/Mali : Gao se bouří

15. 8. 2012

Poslední události v obou částech rozdělené země nepřinášejí žádnou výraznou změnu, v podstatě velmi zvolna rozvíjejí předešlou situaci (viz Kdo rozmotá zašmodrchané klubko? / Mali, zraněná země ...).

Azawad/sever Mali : islamisté přitvrzují, Ansar Dine pokračuje v jednání

V Gau se situace zostřuje. Vládnoucí skupina Mujao (Hnutí pro jednotu a džihád v západní Africe) brání lidem koupat se v řece Niger a ohlásila veřejnou amputaci ruky jednomu zloději. Obyvatelstvo města se vzbouřilo a zorganizovalo protest u sídla islámské policie, což vedlo ke zrušení plánované akce. Poté však islamisté obvinili místního rozhlasového komentátora Abdoula Malicka Maigu z kritiky skupiny Mujao a z nabádání obyvatelstva k protestu a za městem ho ošklivě zbili. Následovala další manifestace rozzlobených obyvatel města, kterou islamisté výstřely do vzduchu rozehnali.


Reportáž z Gaa: zbitý rozhlasový komentátor, protesty obyvatel, zásah islámské policie na břehu řeky Niger

Krátce nato svolala skupina Mujao setkání s místními imámy (islámští kněží) na diskusi o aplikaci islámského práva, která skončila autoritativním prohlášením islamistů, že od nynějška se šaría aplikovat bude a basta. Imámové se nezmohli na odpor a lidé teď s obavami čekají, co se bude dít. Islamisté prý mají ve vězení pár desítek lidí, na něž by mohli šaríu uplatnit.

Podle Asociace Titar, která působí v kraji jižně od Gaa, je šaría ve skutečnosti nástrojem vyřizování účtů mezi místními lidmi. Tato oblast je tradičně místem ostrých konfliktů mezi usedlými černými Tuaregy (bývalí otroci) a pasteveckými Fulby (většinou z blízkého Nigeru) o pastviny a přístup k vodě. Podle Asociace Titar jsou dnes tito Fulbové příslušníky skupiny Mujao a využívají situace k pomstě. Stačí jim obvinit protivníka z krádeže dobytka (běžná forma vyřizování sporů mezi pastevci a usedlíky, někdy končící až vraždou) a můžou řezat ruce podle libosti (Maliweb).

Gao také 7. srpna navštívil ministr zahraničních věcí Burkiny Faso, Djibril Bassolé, jako vyslanec Ecowasu. Ač ho na letišti uvítali příslušníci skupiny Mujao, s jeho představiteli ministr nejednal, protože jde o teroristickou skupinu. Ministr se projel po městě, navštívil nemocnici a setkal se zástupci obyvatel města a pak odletěl do Kidalu, hlavní destinace jeho cesty.

V Kidalu  se setkal s vůdcem skupiny Ansar Dine, Iyadem Ag Aghaly, který byl poprvé od počátku konfliktu ochoten se postavit před kamery a pronést pár slov. Podle reportáže (LeFaso.net) proběhla návštěva v příjemně přátelské atmosféře. Hlavní jednání mezi ministrem a vůdcem Ansar Dine se uskutečnilo za zavřenými dveřmi a až poté pokračovalo v přítomností dalších členů delegace i hnutí Ansar Dine. Co si ministr s Iyadem v soukromí řekli, se nikdo nedoví, oba posléze novinářům řekli, že se shodli na tom, že budou spolupracovat a že jsou spokojení. Iyad Ag Aghaly s lišáckým úsměvem poznamenal, že jejich spolupráce povede k tomu, aby každý dosáhl svých cílů (?).


Iyad Ag Aghaly před kamerou


Jih Mali : další kolotoč diskusí, na vládu se stále čeká 

Jih Mali se stále nemůže postavit na nohy. Prezident Dioncounda Traoré, který se vrátil koncem července ze zdravotního pobytu ve Francii, měl sestavit během týdne novou vládu "národní jednoty", schopnou odsouhlasit vojenskou pomoc Ecowasu. Místo toho se rozhodoval, zda Cheik Modibo Diarra zůstane ve funkci či ne. Teprve 12. srpna potvrdil, že Cheik Modibo Diarra povede i novou vládu a má tři dny na její sestavení, tedy do dneška (RFI). Tak to se teprve uvidí ...
 


Prezident Dioncounda Traoré (vpravo) a premiér Cheick Modibo Diarra (vlevo). Foto AFP/Habibou Kouyate.

Očekávaný souhlas Rady bezpečnosti OSN s vojenským zásahem Ecowasu v Mali, který se projednával 8. srpna za předsednictví Francie, opět nepřišel, už počtvrté. Hlavním důvodem je právě nefuknční vláda Mali, která musí oficiálně nejdříve se zásahem souhlasit, aby zásah nemohl být považován za zahraniční útok na suverénní stát (Maliweb).

Případná intervence má mít několik etap. Nejdříve zajištění bezpečnosti státních institucí v hlavním městě Bamaku, poté příprava (obnova, výcvik ...) malijské armády a na závěr akce proti teroristům na severu země. Proti první etapě se ale na včerejším jednání Ecowasu  v Bamaku postavil velitel generálního štábu malijské armády. Podle jeho slov si armáda dokáže své státní instituce ochránit sama, a to hned jak dostane potřebnou vojenskou techniku. O změně plánu tedy bude muset Ecowas vést nová jednání ... (RFI).
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ad vojenská intervence

Solitaire,24. 9. 2012 11:41

Vynikající stránky přehledně popisující dění v teritoriu, mnoho díků za ně.

Ohledně vojenské intervence v Mali, myslím, lze nalézt řada "pro i proti" důvodů. Já osobně bych se klonil spíše k vojenskému zákroku, který by mohl současný neuspokojivý stav vyřešit. Výhodou ECOWASu je jeho "africký původ", kdy si snad nikdo nebude stěžovat na vměšování Západních mocností, současně se zde naskýtá jedna z možností, aby toto Společenství předvedlo své možnosti/schopnosti (zda je či není impotentní). Urychlené ukončení konfliktu v regionu jednoznačně prospěje i okolním zemím, kde hrozí nebezpečí jeho "přelití", což se týká zejména Nigeru, kde lze již dlouhodobě pozorovat silné secesistické tendence. Lze samozřejmě očekávat, že to nebude snadný boj, když ke zde na jedné straně stojí skupina radikálních Tuaregů, disponujících zbrojním materiálem z občanské války v Libyi (mimochodem zde je zářný příklad, kdy se konflikt z jedné země /LBY/, "přelije" do jiné /MLI/. Až poté, co proběhl konflikt v Libyi, získali Tuaregové dostatečný potenciál /zbrojní/ pro prosazování svých idejí). Domnívám se, že snad pouze takto lze dostat situaci v oblasti pod kontrolu a připravit tak půdu pro další vyjednávání o autonomii tuarežského obyvatelstva.

Re: Ad vojenská intervence

Romana,24. 9. 2012 23:52

Děkuju za komentář. Vojenský zásah bude asi nevyhnutelný, (vyjednávání s teroristy moc nadějí nedává), ačkoli je to riziko, nikdo neví, co se z toho může vyvinout. Nejsem si jistá tím zbrojním arzenálem v rukou Tuaregů, dnes to spíš vypadá, že jím disponují hlavně islamisté. Pozor na "tuarežskou autonomii", sever Mali/Azawad je obýván Tuaregy jen asi zpoloviny, jsou tu další etnika, která po nadvládě Tuaregů vůbec netouží. Myslím, že pokud se k vojenské akci Mali a Ecowasu nepřipojí Tuaregové, Songhajové a další severní etnika, bude to fiasko a rozpoutání dalších konfliktů. Tato dohoda o společném postupu a následné rozumné autonomii severu, nutná k tomu, aby země ustála různé manipulace ze všech stran, je podle mého názoru klíčová. Tak daleko Mali ale ještě není, i když se zdá, že na tom pracuje. Doufejme ...

Díky

Janika,15. 8. 2012 14:37

Děkuji za tyhle Vaše články o Mali, Romano, čtu je se zájmem.
Měla bych takový dotaz - domníváte se, že ten cizí vojenský zásah přinese zlepšení? Víte, já se přiznávám, že i přes ty krvavé nepokoje má pro mě situace tam jednu útěchu, a sice že si své spory řeší země sama, řeší to lidé, kteří tam žijí, mezi sebou, líp nebo hůř, ale sami. Po zkušenostech mě jakékoliv cizí zásahy děsí, byť na požádání oficiální vlády.

Re: Díky

Romana,15. 8. 2012 18:49

Já děkuju za odezvu a zájem, Janiko. Ta zahraniční intervence, to jest otázka. Myslím si, že celý ten zmatek v Mali je ve skutečnosti manipulace zvenku, místo přímého útoku jako na Libyi totální rozvrácení státu zevnitř. Nevím, co je horší. Zásah mě taky děsí, ale tenhle pomalý sestup do propasti je nebezpečný ...