Jdi na obsah Jdi na menu
 


Festival Modré noci v Tamanrassetu

14. 12. 2009

Modré noci v Tamanrassetu : 14.-16. ledna 2010
Imzad, od tradice k současnosti

ObrazekV Tamanrassetu, pouštním městě uprostřed horského masívu Hoggar v jižní části Alžírska, které je centrem místních Tuaregů (Kel Ahaggar), pořádá asociace "Sauver l'imzad" (v překladu "Zachránit imzad") mezinárodní festival Modré noci v Tamanrassetu, který se bude konat 14.-16. ledna 2010.

Hlavním tématem je : Imzad, od tradice k současnosti. Festival je zaměřen na tradiční hudební nástroj Tuaregů Obrazekzvaný imzad. Jde o tuarežské "housle", na něž tradičně hrají výhradně ženy. Jeho obliba je však na ústupu, a proto vznikla tato asociace bojující o přežití nejen samotného nástroje, ale i hudebních a literárních forem s ním spojených (rytmická recitace básní, mužský zpěv).

Na programu je kromě přednášek a diskusí také výstava obrazů, fotografií a především večerní hudební program s vystoupením významných hudebníků tuarežské kultury: TINARIWEN (Mali), TARTIT (Mali), ATRI N’ASSOUF (Niger), TERBIYAT (Niger), CHOGHLI (Djanet – Algérie), TAKOUBA (Tamanrasset – Algérie). A nebudou samozřejmě chybět ani hráčky na imzad.

Konat se budou i nejrůznější soutěže, při nichž bude zvolena nejkrásnější hráčka na imzad (Messas n'imzad), nejkrásnější velbloud a nejkrásnější tradiční stan. Nebude chybět ani tradiční tendé a iludjan (přehlídka velbloudů, kteří se předvádějí kroužením kolem zpívajících žen).

Festival se koná druhým rokem pod záštitou alžírské ministryně kultury.

Bližší informace :

http://www.imzad.net/

http://www.imzadanzad.com/colloque_2_a.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář