Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudební novinky 2011

V září by měl Abdallah Oumbadougou vydat nové album Zozodinga. Bližší informace zatím nejsou.

 


Tinariwen dokončili natáčení nového alba v alžírském Djanetu.
Album vyšlo 30. srpna 2011 u společnosti V2. Jde o plně akustické album.
 

   

Natáčení alba se nezúčastnil Abdallah, který připravuje svou sólovou desku. Už delší dobu (asi 2 roky) prosakují zprávy o jeho neshodách s ostatními členy skupiny.

Na nahrávku alba si Tinariwen přizvali hosty : Ibrahimova syna Harouna (který krátce nato v lednu 2011 zemřel), jednoho houslistu z Djanetu a členy americké skupiny TV On The Radio. 
 

Skladby :

1. Imidiwan Ma Tenam (feat Nels Cline of Wilco)
2. Asuf D Alwa
3. Tenere Taqhim Tossam (feat Tunde Adebimpe & Kyp Malone of TV On The Radio)
4. Ya Messinagh
5. Walla Illa
6. Tameyawt
7. Imidiwan Win Sahara
8. Tamiditin Tan Ufrawan
9. Tiliaden Osamnat
10. Djeredjere
11. Iswegh Attay
 

   



Ishumar 2 – Nouvelles Guitares Touarègues (Nové tuarežské kytary) - kompilační album (Reaktion, 2011) - vychází 21. února 2011

Sedrykovo vydavatelství Reaktion vydává druhé kompilační album představující nové tuarežské hudebníky a skupiny. Výběr poukazuje na dynamičnost vývoje soudobé tuarežské scény a její otevřenost vůči jiným kulturám, ať západním či africkým. Novým jevem je rostoucí tuarežská komunita žijící v Evropě a s tím spojený vznik smíšených hudebních skupin, jejichž tvorba vychází ze stylu ishumar a je určená především pro evropské publikum.

Rychlý průřez výběrem :


 



ObrazekSkupina Terakaft vydala v květnu 2011 svou třetí desku pod názvem Aratan n Azawad

Skupině je věnováno dubnové vydání pořadu Imidiwan, kde zaznély i tři ukázky z nového alba. 
 



Skupině Ibrahim Djo (nově zvané Ibrahim Djo experience) vychází 20. června 2011 deska Azeman.

Skupině je věnováno červnové vydání pořadu Imidiwan s ukázkami z nového alba.


 

 


Bambino (či Bombino, jak se v poslední době uvádí) vydává v dubnu své druhé album Agadez, jehož skladby tvoří hudební základ dokumentárního filmu Rona Wymana o kariéře tohoto hudebníka.

Celé album lze poslechnout n adrese : http://bombino.bandcamp.com/album/agadez
 


Předpremiérová ukázka z filmu nabízí rozkošný záznam části koncertu, který měl Bambino v Agadezu. Rockový koncert s rozehřátou atmosférou před impozantní starobylou mešitou!!! 


 


V dubnu vyšla druhá deska skupiny Tamikrest nazvaná Toumastin.

 

 

 


 

 


ishilan-n-tenere.jpgChristopher Kirkley je autorem zajímavého blogu sahelsounds.com, na němž publikuje své postřehy a hudební nahrávky z cest po Sahelu (Senegal, Mauretánie, Mali ...), kde nahrával místní hudbu, často neoficiální, přímo "z ulice". Nyní vydává album nazvané Ishilan N-Tenere, které obsahuje nahrávky z let 2009 - 2010 ze Senegalu a Mali. Album vychází na vinylu a také v digitální podobě za dobrovolnou cenu (minimálně 2 dolary : http://sahelsounds.bandcamp.com/). Z tuarežské hudby zde najdeme nahrávky skupiny Amanar  a hudebníků Intriya ag Babo či Abba Gargando.