Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kidal v konfliktu s vládou Mali

18. 5. 2014

Ohlášená návštěva malijského premiéra v Kidalu vyvolala protesty obyvatel města a dokonce boje mezi vládními vojsky a jednotkami MNLA a únos vládních úředníků. Premiér incident označil za vyhlášení války.

 

 

mali_touareg.jpg

 

 

 Premiér Mali Moussa Mara se rozhodl navštívit největší města severu Mali. V pátek byl v Timbuktu, poté následovalo Gao a v sobotu Kidal. Už v pátek se konala v Kidalu manifestace proti premiérově návštěvě a byla rozehnána vojsky OSN (Minusma). V sobotu se protesty přesunuly na letiště, aby letadlo nemohlo v Kidalu přistát. Zároveň vypukly boje mezi vládními vojsky a jednotkami MNLA (tuarežské Národní hnutí za osvobození Azawadu). Zprávy o průběhu a výsledku bojů se různí, ale v každém případě se MNLA podařilo obsadit Guvernorát (krajský úřad) a zajmout asi třicet vládních zaměstnanců, mezi nimiž jsou úředníci i vojenští důstojníci. MNLA mluví o válečných zajatcích, vláda o únosu. Oběti zřejmě jsou zřejmě na obou stranách, podle ministerstva obrany malijské ozbrojené síly zaznamenaly osm padlých a 25 zraněných, zatímco povstalci 28 mrtvých a 62 raněných. MNLA mluví pouze o mrtvých v řadách malijských vojsk. 

 

 

azw.jpg

MNLA před Guvernorátem Kidalu. Foto: Facebook.

 

Premiér návštěvu Kidalu o několik hodin odložil a nakonec se do města přece jen vydal, ale ve vojenské helikoptéře s ochranou vojsk OSN a přistál přímo ve vojenských kasárnách. Plánovaný večerní návrat do Gaa se kvůli písečné bouři uskutečnil až v neděli ráno. O pár hodin později premiér označil incident za vyhlášení války, na které bude vláda Mali adekvátně reagovat. Podle malijského tisku vláda vysílá do Kidalu vojenské posily.

 

Přítomné jednotky francouzského Servalu a Minusmy (OSN) do konfliktu v Kidalu nezasáhly, pouze poskytly premiérovi helikoptéru a ozbrojenou eskortu. Nabízí se otázka, jaký význam tato cesta premiéra měla nebo měla mít. Už měsíce se připravuje jednání vlády s povstaleckými skupinami o řešení situace na severu země. Na jedné straně se zřejmě prezidentovi do toho moc nechtělo, občas i prohlašoval, že s MNLA jednat nehodlá. Poté většinou následovala schůzka s představiteli Francie a prezident se pak vyjadřoval vůči povstalcům smířlivěji. Počátkem dubna podala vláda demisi (premiér Oumar Tatam Ly měl údajně neshody s prezidentem právě kvůli řešení problému severu země) a byl jmenován nový premiér Moussa Mara. 

 

mm.jpg

Moussa Mara, premiér Mali.

 

 

Na druhé straně ani MNLA se nemohlo s ostatními skupinami (MAA - Arabské hnutí Azawadu, HCUA - Nejvyšší rada jednoty Azawadu) shodnout na společném postupu při jednání s vládou. Zástupci všech skupin absolvovali cesty do Alžírska, Nigeru, Burkiny Faso, Itálie i Ruska s odůvodněním, že se snaží s pomocí těchto států sblížit svá stanoviska. Vrcholem tohoto úsilí bylo počátkem května velké shromáždění zástupců různých tuarežských a arabských kmenů celého Azawadu v Kidalu v čele s náčelníkem Iforasů, hlavního kmene kidalské oblasti. 

 

 

azwk.jpg

Shromáždění v Kidalu, 28. - 30. 4. 2014. Foto: Facebook.

 

Situace v Kidalu v tomto mezidobí čekání na jednání, které by snad mělo přinést konečně ujasnění jeho postavení v rámci Mali (doufá se v autonomii), byla a stále je specifická. Vládní vojska ve městě o síle 200 vojáků nemají mnoho pravomocí, vojska Minusmy působí spíše symbolicky, francouzské jednotky se stále zabývají hlavně pronásledováním zbytků teroristů. Jednotky MNLA se mají podle dohody zdržet jakékoliv aktivity, ale prý se pohybují volně po městě a spolu s částí místního obyvatelstva se chovají, jako by Kidal už byl hlavním městem samostatného Azawadu.

 

 

azwkidal.jpg

Kidal, náměstí Svobody lidu Azawadu. Foto: Facebook.

 

Za této situace se zdá být rozhodnutí nového premiéra navštívit Kidal stůj co stůj poněkud kontroverzní, neboť návštěva předchozího premiéra v listopadu loňského roku dopadla podobně tragicky a nebyl důvod předpokládat, že nyní by to mělo probíhat jinak. Chtěl dokázat Malijcům či samotným rebelcům, že se nebojí a má pevně celou zemi v rukou, anebo si byl pravděpodobných následků dobře vědom?