Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Gao volá zpět své Tuaregy a Araby

3. 2. 2013

Osvobozené Gao působí nyní posmutněle. Není vidět nikoho z arabské ani tuarežské komunity, které dříve sdílely každodenní život města s ostatními etniky, v klidu a harmonii. Po euforii ze znovu nabyté svobody, spojené však také s útoky proti "bílým" a rabováním jejich domů a obchodů, poslední zbytky Arabů a Tuaregů z města zmizely.

Muž podezřelý ze spolupráce s džihádisty obklopen davem v Gau. REUTERS/Francois Rihouay.

Teď, když se vášně trochu uklidnily, zvedají se hlasy volající po usmíření. Nelze házet všechny lidi do jednoho pytle, ne všichni Arabové a Tuaregové jsou rebelové či džihádisté. "Tuaregové jsou tady na severu menšinou, ale patří sem," vysvětluje Ousmane Maiga, člen Výboru mládeže v Gau. "Jsou to Malijci. Patří sem také Maurové, Arabové, Bambarové, Bozo. Jsme nuceni žít spolu. Musíme se uklidnit, sednout si společně a promluvit si".

Připravuje se karavana, která se má vydat nejprve do blízkého okolí Gaa a pokusit se přesvědčit arabské a tuarežské uprchlíky, aby se do města vrátili.

Podle RFI : Mali: à Gao, les appels se multiplient pour qu'on évite les amalgames.
 

V Timbuktu vypadá situace ještě dramatičtěji. Na rozdíl od Gaa, kde vládla teroristická skupina Mujao, v níž se angažovalo hodně místní Songhajů (etnikum černé pleti), bylo Timbuktu ovládané skupinami Ansar Dine, v níž převládali místní Arabové a Tuaregové, a Aqmi (Maghrebská Al-Kájda) složené hlavně z Arabů alžírského, mauritánského i malijského původu. Prohlášení starosty Timbuktu situaci příliš nepomáhá : "K islamistům se přidalo hodně bílých a také několik černých. Nedá se ani popsat, jak obyvatelé města trpěli, zákazy, věznění, tělesné tresty, znásilňování ... Arabové a Tuaregové trestáni nebyli. Teď jsou všichni pryč, utekli před příchodem francouzských vojsk."

Nahromaděný hněv obyvatel vyvolal po osvobození města rabování a projevy násilí až nenávisti vůči "bílým". "Je těžké k tomu něco říct, " uvádí starosta Timbuktu, Hallé Ousmane Cissé. "Při rabování domů a obchodů jsme našli zbraně a munici." Je ale třeba myslet na budoucnost. "Mé poslání coby starosty města je nabádat lidi ke klidu, k odpuštění. Musíme prošetřit, kdo má co na svědomí, kdo je kdo. Netvrdím, že nebude docházet ke křivdám a omylům. Ale musíme na lidi působit, nemůžeme žít jeden bez druhého, nemůžeme žít bez Arabů a Tuaregů".

Ačkoli slova starosty působí smířlivě, dává jasně najevo, že souhlasí s názorem, že téměř všichni Arabové a Tuaregové jsou islamisté nebo jejich spojenci. Nekritizuje rabování ani pasivitu malijských a francouzských vojáků. Mluví o nutnosti smíření, ale z jeho slov nevyplývá, že by měl coby představitel státní moci v úmyslu zajistit ve městě spravedlnost a zabránit svévolnému vyřizování účtů.

Podle Slate Afrique : Mali: "On ne peut pas vivre sans Arabes et Touareg", selon le maire de Tombouctou.
 

PressEXPRESS, 2.2.2013 :
OSN je znepokojena obviněním malijské z etnického zabíjení na severu země

Podle OSN vzrůstá počet případů přepadání, etnického zabíjení a zneužívání pravomocí malijské armády na severu země, kde vojáci spolu s mezinárodními silami bojují proti islamistickým skupinám. OSN upozorňuje, že zvyšující se počet případů může odstartovat „vlnu násilí“. Mezinárodní trestní soud (ICC) již oznámil, že obvinění prošetří. ...

http://www.pressexpress.eu/2013/02/02/osn-je-znepokojena-obvinenim-malijske-etnickeho-zabijeni-na-severu-zeme/55348

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

***

Janika,5. 2. 2013 22:28

Romano, jen poděkuji za Vaše zpravodajství. Sleduji, co píšete, nahlížím sem, ale po přečtení mi nějak chybí slova. Tenhle článek jste nazvala "Gao volá zpět své Tuaregy a Araby", Alain Jules končil jeden svůj článek o "vítězství" v Mali slovy: "A kde je nepřítel?" To, že Tuaregové před útokem dokáží zmizet a nenechají se zmasakrovat, je na tom celém velmi potěšující. Alespoň něco, skvělí, chytří Tuaregové, ať se drží, co to půjde.
S napětím očekávám Vaše další články. Ale spíš se bojím, že se to povleče dlouhá léta bez výsledku.

Re: ***

Romana,25. 2. 2013 17:03

Děkuji Janiko, za komentář, omlouvám se za zpožděnou odpověď, jsem teď trochu zahlcená ze všech stran. Situace je složitá, těžko předvídat průběh. Hodně hráčů s ne zcela jasnými úmysly ... Určitě nejde o to, co nám servírují média ... Mějte se krásně, Romana