Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Hon na Tuaregy, tisíce uprchlíků

4. 2. 2012

V pátek 3. února pokračovaly manifestace v Bamaku, spojené s vandalismem. Lidé protestují proti neschopnosti vlády čelit povstaleckým útokům a proti nedostatečnému vybavení armády. Ozvláště rodiny vojáků se zlobí, že povstalci disponují mnohem lepšími zbraněmi a vojáci nemají mnoho šancí se jim ubránit. Zazněly i urážky prezidenta a volání po jeho odstoupení.

Ženy vojáků, kteří bojují proti na severu bez potřebného vybavení, Nápis na fotografii: "Pryč s A.T.T. Vrah našich vojáků (A.T.T. = prezident Amadou Toumani Touré). AFP/Stringer - RFI.

Davy protestujících zcela ochromily město, zapalovaly pneumatiky, devastovaly a rabovaly veřejné budovy a domy a obchody Tuaregů, lépe řečeno všech, kteří se Tuaregům aspoň trochu podobají, tzn. i Arabů (Maurů), včetně cizinců. Už ve čtvrtek prchla z hlavního města většina Tuaregů a Arabů, občané Mauritánie pracující v Bamaku se uchýlili na velvyslanectví. Mnoho vládních úředníků odeslalo své rodiny do zahraničí (včetně samotného prezidenta Mali).

Prezident Mali, Amadou Toumani Touré, ve svém projevu ve čtvrtek večer vyzýval ke klidu, nikoho však neuklidnil, Tuaregy naopak rozlítil, neboť mimo jiné prohlásil : "Tuaregové si zvolili život v Mali, mezi námi ..." (za prvé si nic takového dobrovolně nezvolili, za druhé tím zdůrazňuje, že Tuaregové jsou vlastně v Mali cizinci, přistěhovalci). V pátek prezident přijal delegaci manifestujících a slíbil jim, že dá všechno do pořádku. Zároveň provedl zajímavou výměnu ministrů : stávající ministr vnitra se stal ministrem obrany a naopak ministr obrany se stal ministrem vnitra. Nepokoje jsou hlášeny i z dalších měst na jihu Mali (Ségou). Situace vskutku není ideální pro nadcházející prezidentské volby (v dubnu), už se začíná zvažovat, zda je neodložit.

Útěk Tuaregů z Mali přes nejbližší hranice pokračuje. Mauritánie hlásí už přes 4 500 uprchlíků, velký příliv zaznamenala Burkina Faso (hlavně lidé z Bamaka a okolí) a Niger, kam dokonce prchají i vojáci. Do Alžírska se uchylují lidé z kraje Kidal, města Tessalit a Kidal jsou už prý také vylidněná, v Aguelhoku není ani živáčka.

bf_uprchlici.jpg

Uprchlíci z Bamaka na hraničním přechodu Burkiny Faso. Foto : Assan Midal (s laskavým svolením autora).

Od pátku probíhá v hlavním městě Alžírska jednání mezi Tuaregy a vládou, kterou zastupuje ministr zahraničí. Smysl tohoto jednání je dosti zvláštní, protože Tuaregy nezastupují představitelé MNLA, ale poslanec Ahmada ag Bibi a Hassan Fagaga, jeden z představitelů povstání z let 2006-2009. Vedení MNLA se od tohoto jednání distancuje a prohlašuje, že s ním nemá nic společného.

Dnes se objevují zprávy o rozkolu mezi Tuaregy a Araby v armádní jednotce v Timbuktu. Kidal je prý obklíčen jednotkami MNLA.
 

Zdroje :

http://www.rfi.fr/afrique/20120202-militaires-continuent-fuir-affrontements-rebelles-touaregs-nord-mali

http://www.rfi.fr/afrique/20120203-familles-militaires-combattent-rebelles-touaregs-sont-inquietes

http://www.maliweb.net/category.php?NID=86478

http://www.maliweb.net/category.php?NID=86477&intr=

http://www.tamoudre.org/?p=2345

http://www.facebook.com/groups/mnlamov/

http://www.kidal.info/KI/accueil