Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Nepokoje a zmatky v Kidalu

25. 7. 2013

V Kidalu došlo 18. července k násilnostem, které vyústily v krveprolití a zásah vojska. Manifestace černošských obyvatel města na podporu návratu malijské armády se střetla s tuarežskými příznivci nezávislého Azawadu a proměnila se v bitku, při níž byl zabit jeden černý Songhaj. To rozlítilo černošskou komunitu a celou noc probíhaly boje mezi oběma tábory. Výsledkem jsou další tři mrtví, mnoho zraněných, rozbité obchody a zdevastované tržiště v centru města. Teprve ráno následujícího dne se v ulicích objevili vojáci a situace se uklidnila. Nyní ve městě hlídkují na smíšené skupiny vojáků Mali a OSN.
 

Nepokoje v Kidalu 19. července 2013. Foto: RFI/REUTERS/Stringer


V Tessalitu byli 19. července uneseni čtyři pracovníci volební komise při rozdávání volebních lístků. Únosce hlásící se k MNLA po nátlaku francouzských vojsk rukojmí den nato propustil a byl zadržen. Představitelé MNLA se od tohoto únosu distancovali s tím, že šlo o akt jednotlivce konajícího na vlastní pěst.

Přes tyto incidenty pokračuje v kraji, stejně jako v celé zemi, příprava na volby, ačkoli všichni vědí, že v Kidalu budou volby spíše symbolické. Stoupenci MNLA chtějí volby bojkovat, mnoho obyvatel je rozprchlých v poušti nebo v Alžírsku a přípravy jdou pomalu. Probíhající ramadán ani období kočování za novými pastvinami situaci neulehčuje, horší období se vybrat nemohlo. Mnozí politici se zlobí, že šibeniční termín voleb vnucený Francii celé volby znehodnotí.

Rozhořčené reakce vyvolala také setkání prozatímního prezidenta Mali Dioncoundy Traoré a zástupců tuarežských skupin MNLA a HCUA v rámci schůzky signatářů dohody v Burkině Faso (viz Prozatímní příměří a přípravy voleb). Přívrženci MNLA se cítili zrazeni a ostatní pobuřuje, že prezident tiskne spokojeně ruce lidem, na které byl oficiálně vydán zatykač. Nicméně obě strany vyslovily přes některé stále sporné body (např. propuštění všech vězněných členů MNLA) uspokojení nad plněním dohody a shodly se na nutnosti uklidnit vášně a usilovat o sjednocení země.
 

Schůzka signatářů dohody z Burkiny Faso v Bamaku. Foto: Koaci.com.


Momentálně jsou přípravy na volby, které se budou konat v neděli 28. července, v plném proudu. Kromě nedostatku času a incidentů na severu země jejich věrohodnost ohrožují i další skutečnosti. Místní média upozorňují na nejasnosti kolem volebních lístků naznačující různé manipulace. OSN se snaží napomáhat konání voleb i v uprchlických táborech, které má v Mauritánii, Nigeru a Burkině Faso pod svou správou, ale ve své zprávě (UNHCR helps prepare for refugees to vote in Mali elections ...) uvádí, že jen část z uprchlíků chce volit a z nich pouze menší část je registrována jako volič. Jinak řečeno z několika tisíc Malijců, kteří se nacházejí mimo území Mali, jen malé procento se voleb zúčastní. Zda tedy budou volby krokem vpřed, který zemi povede ke stabilizaci, anebo naopak zdrojem nových konfliktů, to je velká otázka.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář