Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Prezidentské volby

28. 7. 2013

Dnes se v Mali konaly prezidentské volby. Podle zpráv (RFI) se odehrály bez incidentů, pod dozorem vojenských jednotek OSN a Mali, ale provázelo je mnoho administrativních problémů, převážně chyb v seznamech voličů, což souvisí s příliš krátkou dobou příprav (viz Nepokoje a zmatky v Kidalu). 
 

Fronta před volební místností v Timbuktu. Foto : RFI - REUTERS/Joe Penney.

 
Většina krajů hlásí nezvykle vysokou volební účast, s výjimkou kraje Kidal, kde volební místnosti zely prázdnotou. Těch pár voličů, kteří se dostavili, též bojovalo s chybami na seznamech, a tak to mnozí nakonec vzdali. Reportáž z Kidalu uvádí, že ve městě nic nepřipomínalo, že se tu konají volby, žádné plakáty ani volební slogany, z 27 kandidátů na prezidentské křeslo se tu během kampaně objevil pouze jeden, a to jen na otočku, bez mítinku a projevů. Město tak nadále zdobí pouze vlajky MNLA a nápisy Azawad. Byla zavedena přísná bezpečnostní opatření, všude hlídkují vojáci jednotek OSN, Mali i Francie a každý, kdo přijde volit, je podroben bezpečnostní prohlídce.
 

Podle slov guvernéra kraje Kidal, není důležité, kolik lidí přijde volit, neboť zdejších registrovaných 35000 voličů je oproti celkovému počtu téměř 7 milionů kapkou v moři. Důležité je, aby se tu volby řádně konaly a aby bylo možné prohlásit, že volby proběhly v pořádku na celém území Mali.

Nízká účast a velké zmatky jsou hlášeny také z uprchlických táborů a z dalších míst v zahraničí, dokonce i  v Paříži velvyslanectví otevřelo s několikahodinovým zpožděním a chybami v seznamech.

Reportáže v angličtině : France 24.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář