Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Spolupracuje MNLA s islamisty?

24. 1. 2012

Aktualizace informací o probíhajícím konfliktu v Mali (viz Tuaregové bojují za nezávislost) :

Na Kidal.info se objevují zprávy o spojenectví MNLA se skupinou Ilyada Ag Aghali, potažmo i s teroristickou Aqmi. Plk. Mohamed Ag Najim, velitel vojenského štábu MNLA, se v žádných zprávách o bojích neobjevuje. Důvodem jeho neúčasti je prý jeho nesouhlas se spojením s islamisty. Jeden z mluvčích MNLA, Ahmed Ag Bekay, potvrzuje, že útoky na Aguelhok vede Ilyad Ag Aghali (AllAfrica).

Bilal Ag Acherif, generální tajemník MNLA, bratranec zesnulého Ibrahima Ag Bahangy (Tomathon)  v interview pro Alakhbar prohlašuje, že MNLA se snaží navázat kontakty se skupinou Ilyada Ag Aghali, protože mají stejného nepřítele a stejný cíl : osvobození a nezávislost Azawadu. Ale vztahy s Aqmi a drogovými překupníky rezolutně odmítá.

Bilal Ag Acherif. Foto : Alakhbar

Podle neoficiálních zpráv (Kidal.info, facebook) došlo dnes ráno k novým bojům v Aguelhoku. Několik tisíc lidí opustilo své domovy v Aguelhoku, Tesalitu či v okolí Kidalu a hledají útočiště ve volné poušti (zóna mezi těmito třemi městy je relativně dost obydlená).

Ménaka je pod kontrolou armády, ale povstalci táboří nedaleko a vypadají, že čekají na vhodný okamžik. MNLA prý žádalo obyvatele, aby město opustili. - Maliweb.

V Nigeru právě probíhá kulturní festival v Arlitu (blízko Agadezu) a spolu s ním "Fórum o míru a rozvoji", na němž promluvil bývalý vůdce povstání v Nigeru Rhisa Ag Boula a striktně odmítl myšlenku, že by se současné nepokoje v Mali mohly přenést do Nigeru (což má asi pravdu, protože Niger má novou vládu s tuarežským premiérem v čele).  - L'Expression.