Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Tuaregové bojují za nezávislost

23. 1. 2012

V úterý 17. února se objevily zprávy o nenadálém útoku ozbrojené skupiny Tuaregů na vojenskou základnu ve městě Ménaka, den nato následovaly další útoky na Aguelhoc a Tessalit. Útočníky jsou příslušníci hnutí MNLA (Mouvement National pour la libération de l'Azawad - Národní hnutí za osvobození Azawadu), kteří se prohlašují za bojovníky za práva Tuaregů.



Mali. Foto : RFI.

Azawad neboli sever Mali nestačil ještě nabrat dech od posledního povstání a už tu má další, v pořadí čtvrté od počátku existence Mali : první bylo v letech 1963-64, druhé 1990-1995 a třetí 2006-2009. Proč se Tuaregové stavějí do role věčných rebelů a potížistů?

 

Stále živé vzpomínky na předchozí povstání aneb kdo je kdo?

Pro pochopení současné situace je třeba zabrousit do nedávné historie. Krátce připomeňme, že na rozdíl od povstání z 90. let, kdy Tuaregové bojovali takřka za holou existenci a bojů se účastnily všechny vrstvy včetně Maurů (berbersko-arabské etnikum sdílející s Tuaregy část území), důvody posledního povstání z let 2006-2009 nebyly tak dramatické a účast byla omezena jen některé složky společnosti. Politickou rovnoprávnost už Tuaregové měli, získali samosprávu svého území, křesla v parlamentu, práci ve státních úřadech a mnoho mužů vstoupilo do armády či policie. 

Ekonomické podmínky zůstaly však zoufalé, stát neinvestoval do severních krajů téměř nic. Lidé byli (a dodnes jsou) v základních životních potřebách zcela závislí na zahraniční pomoci a vlastní vynalézavosti. Státní úředníci a poslanci z řad Tuaregů se přestěhovali do Bamaka a v klimatizovaných vilách časem pozapomněli na to, jak to u nich doma v poušti vypadá. Všichni se shodovali v tom, že to takhle dál nejde a situaci je třeba řešit. Na otázku jak však odpovědi byly různé : jedni požadovali zvýšení politického tlaku na vládu, jiní poukazovali na to, že tento způsob se ukázal neúčinný a je třeba přejít k tlaku silnějšímu, tedy k vojenské akci.

Významnou roli v roztříštění postoje sehrál mocenský boj kmenových skupin. Není náhodou, že se do čela boje proti vládě postavily kmeny tradičně vládnoucí (Ifoghasové, Idnan, Taghat Mellet), neboť v současné společnosti jejich vliv postupně klesá. Kromě znovunastolení vůdčího postavení ve společnosti se vůdci povstání těšili také na respekt a finanční "podporu" ze strany vlády. Kmeny tradičně podřízené, kterým se dnes v Mali souhrnně říká Imghad, stály proti povstání, zřejmě hlavně z obav, aby Ifoghasové neposílili svou pozici. Povstání vedl Ibrahim Ag Bahanga (z kmene Ifoghasů) a nakonec byl poražen vládními vojsky, které vedl Elhadj Gamou (příslušník Imghad) a Ould Meydou (Maur). Ibrahim ag Bahanga se uchýlil do Libye pod ochranná křídla Kaddáfího. Imghad se dostali do vládní přízně, následovala povýšení, jmenování a různé výhody, což mělo za následek zostření rivality mezi Imghad na jedné straně a Ifoghasy se spřátelenými kmeny (Idnan, Šamanamas ad.) na straně druhé.

carte_KIDAL.jpg

Kraj Kidal.


Masový návrat Tuaregů z Libye

V lednu 2011 se Ibrahim Ag Bahanga vrátil v tichosti do Mali. Spekulacím o důvodu jeho návratu učinilo krátce nato přítrž vypuknutí konfliktu v Libyi. Bahanga se vrátil do Libye, zřejmě na pomoc Kaddáfímu. V srpnu se objevil zpět v Mali v čele ozbrojeného konvoje. Dřív než se mohly potvrdit jeho plány vyvolat nové povstání, zahynul při automobilové nehodě (26. 8. 2011 - zda šlo o tragickou nehodu či jakési vyřizování účtů se už asi nikdo nedozví).

Tuaregové bojující v Libyi se mezitím pomalu vraceli do svých vlastí, Nigeru a Mali. Hlavní vlna přišla v říjnu 2011, kdy se do Mali vrátilo téměř tisíc vojáků s mohutnou vojenskou výbavou. Vláda Mali bila na poplach, že představují hrozbu pro celou oblast a budou chtít obrátit zbraně proti státu. Ve snaze zmírnit nebezpečí za nimi vyslala několik delegací, které měly za úkol navázat přátelský vztah a uzavřít mírovou dohodu.

Do situace opět zasáhly konfliktní vztahy mezi kmenovými skupinami, neboť navrátilci se rozmístili v kraji Kidal v několika skupinách, např. Imghad pod vedením plk. Mohameda Ag Bachir v oblasti Takalot nedaleko Kidalu, Ifoghasové pod vedením Sidalamina Ag Imikal v Tanaynayte (u města Abeibara) atd. Většina z nich přijala nabídku vlády i finanční podporu (do začátku). Pouze skupina složená z příslušníků kmene Idnan a Šamanamas (pod vedením plk. Mohameda Ag Najim) odmítla a připojila se k osiřelým jednotkám Bahangy.



Setkání vládní delegace a vojáků z Libye v Takalot 16. října 2011. Foto : Jeune Afrique.

 

Azawad - Divoký Západ

Toto posílení rebelsky naladěné skupiny zkomplikovalo situaci, už tak dost napjatou. Kromě toho, že očekávané zlepšení životních podmínek je stále v nedohlednu, potýká se obyvatelstvo s rostoucím vlivem Aqmi (maghrebská odnož Al-Kájdy, pohodlně usazená na severu Mali už léta), která se už bez obav objevuje mezi lidmi a snaží se prosadit zásady radikálního islámu. Navíc významně vzrostla kriminalita, loupežné útoky se staly běžnou součástí všedního dne, včetně všudypřítomné korupce a čilého provozu pašeráctví všeho druhu. Aqmi postupně přebírá nadvládu a veškerý tranzit zbraní a drog se děje s jejím souhlasem a ozbrojeným doprovodem.

To vše za nečinného přihlížení státu, který kromě krásných proslovů o boji s chudobou a terorismem nedělá vůbec nic. Množí se zprávy o strachu policistů vystrčit nos a o bezmocnosti armádních složek, které mají zákaz provádět jakoukoli akci. Pokud je někdo v souvislosti se zločinem zatčen, je po pár dnech opět na svobodě. Šušká se o spolupráci pašeráků i teroristů s nejvyššími státními složkami, o čemž dokonce veřejně promluvil poslanec za okres Bourem Ibrahim Ag Mohamed Saleh v interview poskytnutém Jeune Afrique.

Vláda však prohlásila, že v boji proti terorismu je nejúčinnější ekonomický rozvoj země a  zahájila na podzim Speciální program na podporu míru a rozvoje na severu Mali (investice v hodnotě 32 miliard CFA, tj. cca 50 milionů eur). Jeho konkrétní náplň však vzbudila rozpaky : hlavním bodem je posílení vojenských a policejních složek, přičemž budování infrastruktury, škol, zdravotních středisek apod. je uvedeno jen jako doprovodná část programu a v míře značně skromné. Avšak ani tento podivný rozvoj nemá šanci: první rozestavěné kasárny v okolí Kidalu napadli ozbrojení útočníci, dělníky vyhnali a stavbu rozstříleli. Není známo, zda útočníci byli z Aqmi nebo MNLA či někdo úplně jiný. Útoky se opakovaly i na jiných místech a program se zastavil.



Azawad zahrnuje současné tři severní kraje Mali : Tombouctou, Gao, Kidal. Foto : Maliweb.

 

Vznik MNLA

Za této situace, kdy lidé ztrácejí důvěru úplně ke všemu, vzniká koncem října hnutí MNLA (Mouvement National pour la libération de l'Azawad - Národní hnutí za osvobození Azawadu), které se utvořilo spojením politického hnutí MNA a ozbrojené skupiny zesnulého Bahangy posílené o jednotky z Libye (viz výše).

MNA (Mouvement National de l'Azawad - Národní hnutí Azawadu) založila 1. 11. 2010 skupina mladých  Tuaregů z Timbuktu, vesměs vysokoškolských studentů. Prohlásila se za čistě politické, pacifistické hnutí, které bojuje za demokracii a práva národů (Prohlášení MNA). Jako hlavní iniciátor a mluvčí se objevil Moussa Ag Acharatoumane. Nikdo nebral zpočátku MNA vážně, nicméně časem získalo hnutí nové stoupence, zvláště poté, co přišli s návrhem "diskuse" o možné autonomii Azawadu (Azawad je označení severní části Mali, zahrnující sahelskou a saharskou oblast a obývanou převážně Tuaregy, Maury, Songhaji a Fulby).

mossa-ag.jpg

Moussa Ag Acharatoumane. Foto : Facebook.

Spojením MNA a vojenských jednotek vzniklo politicko-vojenské hnutí, jehož cíle jsou mnohem radikálnější : "osvobodit Azawad od nezákonné okupace ze strany Mali" (Communiqué N° 1 du MNLA), jinými slovy boj za nezávislost Azawadu. Mimo jiné kritizují nečinnost státu v boji proti zločinu a terorismu a slibují, že Aqmi vyženou z Mali. Ozbrojené složky se usídlily v oblasti Zakak u Tinzawatene (na hranicích s Alžírskem), politické centrum mají převážně v Evropě.

Krátce nato dezertovalo několik tuarežských vysokých důstojníků malijské armády (např. plk. Assalata Ag Habbi) a přidali se k MNLA. V zemi se začalo mluvit o reálném nebezpečí nového povstání. K hnutí se brzy hlásí i někteří tuarežští intelektuálové žijící v Evropě, např. Mossa Ag Assarid.

mnla.jpg

Vlajka MNLA.

Vedení MNLA:
- velitel vojenského štábu : Mohamed Ag Najim (důstojník libyjské armády)
- generální tajemník politického ústředí : Bilal Ag Acherif
- prezident politického ústředí : Mahmoud ag Aghali
- mluvčí : Hama AG Sidahmed (byl mluvčím I. Ag Bahangy, žije ve Francii)
- lidská práva : Moussa Ag Acharatoumane
- mediální vztahy : Bekay ag Ahmed Ahmed (novinář), Mossa Ag Attaher (sociolog, žije v Belgii)
- sociální věci : Aminata Walet Bibi (předsedkyně sdružení Femmes de l'Azawad)



Hama AG Sidahmed v TV France 24

První akcí hnutí byla manifestace za nezávislost Azawadu, která se konala v Kidalu, v Gau a některých dalších městech 1. listopadu 2011. Vzbudila spíš pobavení, protože se jí účastnily hlavně děti a ženy a připomínala veselý happening.



Manifestace za nezávislost Azawadu, 1. listopadu 2011, Kidal.


Islámský radikalismus se také hlásí o slovo

Jako blesk zasáhla koncem listopadu celou zemi zpráva o únosu turistů v Hombori a Timbuktu. K útoku se přihlásila Aqmi. Následoval chabý pokus o pronásledování pachatelů, pár zatčení a evakuace hrstky zbylých turistů. Francie a další státy prohlásily Mali za nebezpečnou oblast a varovaly turisty, aby tam nejezdili. Vláda Mali na to prohlásila, že to snad není tak horké ...

Aby toho nebylo dost, v prosinci vzniká tuarežské islámské hnutí pod názvem "Ansar Eddin". Těžko uvěřitelné se stává skutečností, i když na druhé straně mnozí říkají, že je to soukromá akce Iyada Ag Aghali, která ve větším měřítku nemá u Tuaregů šanci na úspěch.

Iyad Ag Aghali, jeden z hlavních vůdců povstání v 90. letech, se později stal vysokým státním úředníkem a blízkým poradcem prezidentské kanceláře. Tuaregové ho ctili jako velkého vůdce. Postupem času se začal stranit veřejnému životu a více se zajímat o otázky islámu s příklonem k radikalismu. Hovořilo se o jeho podivných kontaktech s islamisty. Byl hlavním prostředníkem při jednání s Aqmi o propuštění rukojmích (v minulých letech byly únosy čím dál častější) držených na severu Mali. Byl také jedním z iniciátorů povstání 2006-2009 spolu s Bahangou (oba jsou Ifoghasové, dokonce z jedné rodiny) a r. 2009 se stal velvyslancem Mali v Saúdské Arábii, odkud byl však po pár měsících vyhoštěn za nekalou činnost. Po vypuknutí bojů v Libyi navázal opět spojení s Bahangou a organizoval návrat tuarežských vojáků do Mali.

A nyní se vlastně přidal s povstalcům, ale ne v rámci MNLA, nýbrž vytvořil vlastní odnož s cílem vytvořit samostatný stát Azawad založený na islámském právu. Obklopil se vojáky malijské i libyjské armády a utábořil se v okolí Abeibary. 



Iyad Ag Aghali (první vlevo v bílém turbanu) a Elhadj Gamou (vpravo v uniformě) v r. 2003. Foto : Maliweb.

 

Povstání - leden 2012 

Začátkem ledna vyslala vláda na sever vojenskou posilu (asi 500 mužů), která se podle všeho dost ztěžka prodírala mezi jednotlivými ozbrojenými skupinami, které momentálně v poušti sídlí (Aqmi, MNLA, Ansar Eddin ... ), než se dostala do Tinzawatene, téměř k alžírským hranicím. V těsné blízkosti jsou utábořeny jednotky MNLA, které dost znervózněly (vládní zdroje tvrdí, že byly nuceny Zakak opustit, MNLA to popírá).



Ozbrojené jednotky Tuaregů. Foto : Toumast Presse.

V úterý 17. ledna ráno zaútočila ozbrojená skupina MNLA na vojenskou základnu v městě Ménaka. Boje mezi armádou a povstalci probíhaly ve více vlnách, zřejmě i následujícího dne. Armáda povolala posily a také vojenské vrtulníky. Dva vrtulníky zřejmě povstalci sestřelili.  MNLA se hned k útokům přihlásilo a oznámilo, že jde o počátek povstání jako odpověď na posílení vládních vojsk na severu Mali, které chápe jako vyhlášení války.

Druhého dne přišly další útoky, a to na Aguelhoc a Tessalit. Boje o Aguelhoc byly velmi těžké a trvaly až do středy. Obyvatelstvo z městečka i okolí uprchlo (přes 1000 lidí) do volné pouště. Těžko říct, jaká je momentální situace, neboť obě strany konfliktu uvádějí zcela protikladné informace. Jisté je, že je hodně obětí a zraněných, protože povstalci disponují těžkou vojenskou technikou pocházející z Libye. Armáda se v případě potřeby uchyluje k bombardování povstalců z letadel. Je pozoruhodné, jak mohutně se dokázala proti MNLA zmobilizovat, přičemž proti teroristům nepohnula ani prstem. Povstalci své zraněné převážejí na ošetření přes hranice do Alžírska, mluví se o velkém množství. Některé útoky na Aguelhoc prý vedl Iyad Ag Aghali.



Moussa Ag Acharatoumane na vlnách BBC.

Vedením vládních vojsk jsou pověřeni Elhadj Gamou a Ould Meydou, kteří se vyznamenali při postupu proti povstalcům v minulém povstání. Na pomoc jim přispěchaly "libyjské" jednotky utábořené v Takalot (Imghad). Plukovníka Mohameda Ould Meydou prohlásilo MNLA během bojů několikrát za mrtvého, nicméně včera ho ukázala malijská televize živého a zdravého (Toumast Press). Vypadá to, že situaci má pod kontrolou spíše armáda (nezaručeno).



Plk. Mohamed Ould Meydou v televizi (21. ledna). Foto : Toumast Press.

 Kidal je kontrolován armádou a neprodyšně uzavřen. Lidé nemohou opustit město a auta i satelitní telefony vojáci všem zabavili, aby nikdo nemohl povstalce informovat o pohybu armády. Obyvatelé města (cca 10 tisíc) jsou tak využiti jako rukojmí, aby MNLA neútočilo na město. Lidé zůstávají v domech, školy a obchody jsou zavřené, zásobování nefunguje. Na ulicích se pohybují pouze vojáci. Mezi lidmi vládne strach.

 

Zdroje :
Web MNLA : http://www.mnlamov.net/
Toumast Press : http://www.toumastpress.com/  - zpravodajský server Tuaregů (pro MNLA)
Maliweb : http://www.maliweb.net/
Kidal.info : http://www.kidal.info/KI/forums.php?theme=debats
Jeune Afrique : http://www.jeuneafrique.com/pays/mali/mali.asp
L'aube : http://www.laube.ml/2011/12/02/iyad-ag-ghaly-cet-homme-est-dangereux/
Espace touareg sur Facebook : http://www.facebook.com/groups/300609399962494/
MNA : http://www.facebook.com/groups/218444058171333/
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Děkuji

Janika,15. 3. 2012 18:39

za tohle zpravodajství, Romano. Tyhle události šly mimo mě, zastavila jsem se zde dnes po pár měsících. Pro Tuaregy to není dobrá doba, je to moc smutné...
Mimochodem, jak se zdá, Alžírsko se zřejmě stává útočištěm pro mnohé, jen aby kvůli tomu nebylo samo terčem útoku.

Re: Děkuji

Romana,17. 3. 2012 14:04

Zdravím, Janiko, děkuju za návštěvu. Pravda, Sahara je rozpálená přespříliš. Myslím, že Alžírsko si dává velmi pozor a spíš se bude snažit využít pozice momentálně nejsilnějšího hráče v celém regionu. Ale je těžké teď odhadnout, jak se to bude celé vyvíjet.