Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Útok Tuaregů na město Menaka

17. 1. 2012

Podle zatím ne zcela jasných zpráv došlo dnes ráno k ozbrojenému útoku na město Menaka na severu Mali. Útočníky mají být tuarežští povstalci, zřejmě skupina MNLA (Mouvement National pour la libération de l’Azawad - Národní hnutí za osvobození Azawadu;  Azawad = sever Mali), která požaduje samostatný stát Azawad a během několika posledních měsíců vytvořila ozbrojené jednotky. Skupina se ve svých prohlášeních označuje za pacifistické hnutí a tvrdí, že pokud nebude napadena vládními vojsky, sama nezaútočí.

Bližší zprávy o situaci v Menace zatím nejsou, ve městě je přerušeno telefonické spojení. V současné době prý probíhá srážka mezi útočníky a vojenskou jednotkou města. Není zcela jasné, zda útočníci vnikli do města, nebo ho ostřelují zdálky. Obyvatelstvo je prý zabarikádované v domech.

Minulý týden vyslala vláda na sever Mali vojenské posily na zvýšení bezpečnosti, neboť v kraji se v poslední době kromě činnosti AQMI (teroristická větev Al-Kájdy) množí případy ozbrojených loupeží a útoků. Konvoj zhruba 400-500 vojáků s vojenskou technikou dorazil v pátek do Tinzawatene (městečko u hranic s Alžírskem), podle jedné verze vyhnal po cestě jednotky MNLA ze svých pozic, podle jiné se jim obloukem vyhnul.

Zdroj : Libération.fr
 

Podle některých zpráv na Facebooku (neověřených) krouží nad Menakou vojenská letadla, někteří dokonce tvrdí, že letadla zahájila bombardování v okolí města a jednotky MNLA tato letadla sestřelily. Boje prý probíhají i na dalších místech severu. Tyto zprávy ale nejsou zatím vůbec jisté.

Dnes v 13 hodin uveřejnilo hnutí MNLA na svém webu (http://www.mnlamov.net/) prohlášení, v němž se hlásí k útoku na Menaku. Důvodem je posílení vojenských sil v kraji, což MNLA chápe jako vyhlášení války. Hnutí tvrdí, že Menaku dobylo lehce a bez ztrát a že má město pod kontrolou. 

Odlišné informace přinášejí uživatelé Kidal.info (http://www.kidal.info/KI/forums.php?theme=debats) : jednotky MNLA zahájily útok na vojenský tábor v Menace za úsvitu a po několika hodinách bojů byly poraženy. Za pomoci posil z Gaa a v součinnosti s dvěma vojenskými helikoptérami způsobila armáda jednotkám MNLA těžké ztráty (mrtví i zranění). V současné době jsou na útěku, pronásledovány vojáky. Stejnou informaci obsahuje i článek v marockém deníku Au fait

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář