Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Válka a nerostné bohatství

6. 5. 2013

Souvislost nerostného bohatství a "bratské" pomoci Francie v Mali se čím dál tím víc zdůrazňuje, a to nejen v protiglobalizačních kruzích. Evropská televizní stanice ARTE uvádí analýzu ředitele Centra pro bezpečnostní a strategická studia ve Štrasburku.

Zkrácený překlad článku (http://www.arte.tv/fr/7273746.html):
 

 


Francouzská intervence v Mali vyvolává otázky po motivaci vyslání vojsk Francií. Yves Jeanclos, ředitel Centra pro bezpečnostní a strategická studia ve Štrasburku tvrdí, že důvody jsou hlavně ekonomické. Nerostné suroviny Mali nejsou totiž bezvýznamné. 

ZLATO

Na prvním místě je zlato, které se těží už od 80. let, ale rozmach nastal v letech 90. Dnes 50 tun vytěženého ročně činí z Mali třetího afrického producenta zlata, po Jižní Africe a Ghaně. Těžba by se měla v budoucnosti rozšiřovat, neboť probíhají průzkumy na dalších 19 místech.

ROPA

Ačkoli významné zásoby ropy jsou velmi pravděpodobné, k těžbě je zatím daleko. Mezi neslibnější ropné a plynové oblasti patří Taoudenni na severozápadě, jež už byla rozparcelována a většina svěřena zahraničním společnostem, jako je italská ENI a alžírská SONATRACH. Vrty v nebyly dosud zahájeny. 

URAN

Uran zatím nebyl v Mali prokázán, ale v kraji Faléa na jihozápadě provádí kanadská společnost Rockgate průzkumy a oblast Kidal se zajímá australská Oklo Resouces Limited (www.oklouranium.com/), která r. 2008 potvrdila přítomnost uranu, další průzkumy ale nebyly provedeny.

VZÁCNÉ ZEMINY

Kovy vzácných zemin, používané v elektrotechnice a stále více žádané, se v Mali také údajně vyskytují. Ani v tomto případě nebyla těžba zahájena. Stejně jako u ostatních surovin průzkum a těžbu brzdí nejistá bezpečnostní situace, politická nestabilita a problémy se zásobováním energií. To vše v současnosti náklady na těžbu výrazně zvyšuje.

Zdroj: ARTE Journal 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář