Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Vládní vojska se chystají na Kidal

12. 5. 2013

 



Malijští vojáci v kraji Mopti, listopad 2012. | AP. Foto: Maliweb.


Vypadá to, že se schyluje k bitvě o Kidal. Vláda vyslala vojenské jednotky obsadit Kidal a okolí a učinit tak konec samovládí tohoto kraje v rukou tuarežských ozbrojených skupin MNLA a MIA.

Ve čtvrtek 2. května vláda Mali jmenovala plk. A. Kamissoko guvernérem kraje Kidal, což se zdálo být paradoxní, protože v kraji vládne MNLA spolu s MIA. MNLA jakoukoli přítomnost Mali v kraji odmítá a už koncem března jmenovalo svého vlastního guvernéra jménem Mohamed Aly Ag Albéssati.

Malijská armáda prostřednictvím svého mluvčího oznámila, že se vojska reorganizují s cílem dobýt Kidal a že posily jsou už na cestě do Gaa. Útok by se měl odehrát kolem poloviny května. Vojska do Gaa skutečně dorazila a pokračovala na sever směrem ke Kidalu. V jejich čele je údajně plk. Didier Dako (velitel kraje Gao) a tuarežský důstojník Elhaj Ag Gamou. Nejasné odvolání Gamoua do Bamaka patrně souviselo s přípravou této akce. 
 



Didier Dako a Elhaj Ag Gamou. Foto : MaliActu.


Neoficiální zdroje (Kidal Info, Facebook ...) zmiňují nervozitu v Kidalu a také tajné jednání vlády s hnutím MIA (nová islamistická organizace vzniklá z Ansar Dine), které doufá, že se takto MNLA elegantně zbaví. 

Francie prý s postupem malijských vojsk nesouhlasí a vládu varovala, že do případného konfliktu vstupovat nebude (jinými slovy malijské armádě nepomůže). Mluvčí západoafrické vojenské mise (MISMA) se od útoku na Kidal též distancuje s tím, že jejím úkolem je bojovat proti terorismu a nikoli proti MNLA.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář