Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali : Vyhlášení nezávislosti Azawadu

8. 4. 2012

V pátek 6. dubna vyhlásilo hnutí MNLA vznik nezávislého státu Azawad. Kromě prohlášení na webových stránkách MNLA dostal mluvčí hnutí Mossa Ag Attaher příležitost oznámit vznik Azawadu veřejně díky televizní stanici France24.

 

Situace však není tak jednoduchá. V Azawadu stejně jako na celém území Mali vládne zmatek, strach a rozhořčení.

Krátce poté, co rebelové dobyli Gao a Timbuktu a tím získali nadvládu nad celým severem Mali čili Azawadem, nastoupila islamistická skupina Ansar Dine v čele s Iyadem Ag Aghaly. Islamisté, kteří podle všeho bojovali spolu s MNLA, se v dobytých městech začali ihned pohybovat jako vládci, vyvěsili svou černou vlajku a začali tvrdě prosazovat islámské právo šaríja, v první řadě rozbíjením barů, kde se prodává alkohol.

Gao se stalo terčem brutálního drancování a rabování. Není příliš jasné, kdo se na tom řádění podílí, ale bilance je děsivá : vyrabované a zdevastované úřady, obchody, školy, nemocnice (!), banky, vypálený křesťanský kostel, ozbrojené loupeže soukromých aut, dokonce se v posledních dnech objevují zprávy o znásilňování žen (neověřeno). Ve čtvrtek 5. dubna vtrhla do budovy alžírského konzulátu v Gau jakási ozbrojená skupina a unesla konzula a šest jeho spolupracovníků. K útoku se v neděli přihlásila teroristická skupina Mujao (Mouvement pour l'unicité et le jihad en Afrique de l'Ouest - nová skupina, která se oddělila od Aqmi).

V Timbuktu došlo k rabování také, ale brzy přijela do města skupina Ansar Dine, údajně na schůzku s MNLA. Přijel Iyad Ag Aghaly a s ním celá kolona vozidel plná ozbrojených příslušníků skupiny. Spolu s ním se ve městě objevili i někteří představitelé teroristické skupiny Aqmi (Maghrebská Al-Kájda). Sešli se s místními tradičními a duchovními zástupci a vysvětlili, že nepřijeli rozbíjet Mali a žádat nezávislý stát, nýbrž prosadit islámský zákon. Učinili přítrž rabování, dokonce některé ukradené věci zabavili a vrátili majitelům a začali rozdávat lidem potraviny. Vypálili bary, zavřeli všechny hotely a nutí ženy nosit islámský šátek. Prohlásili se za pány města o oznámili, že v Timbuktu už vládne šaríja. Podle svědků jsou mezi islamisty bojovníci nejrůznějších národností (z Mauritánie, Čadu, Nigérie ...).

Video z Timbuktu (2.-3.dubna), kde jsou vidět členové Ansar Dine s černou vlajkou, jeden z vůdců vysvětluje, že nechtějí Azawad, ale islám, zdevastované a vyrabované budovy (banka, policejní stanice), vypálený bar ...





Čerstvá reportáž z Timbuktu (8.4.2012)


Rebelové z MNLA drží své pozice na letišti za městem a vypadá to, že jsou situací zaskočeni. Jejich mluvčí na všechny strany vysvětlují, že s Ansar Dine a Aqmi nemá MNLA nic společného, že radikální islamistické praktiky odsuzují a hned jak to bude možné, pustí se proti teroristům a jiným škodlivým skupinám do boje. Mossa Ag Attaher a Moussa Ag Assarid se dokonce dostali do debatních pořadů France24.

 


Vojenská vláda nesplnila podmínky, které jí uložilo Západoafrického regionální sdružení ECOWAS, především předání vlády do rukou civilistů, a ECOWAS splnil hrozbu: 2. dubna uvalil na Mali diplomatické, finanční a obchodní embargo. Až teprve 7. dubna pučisté přistoupili na dohodu a podepsali, že hned jak sesazený prezident podá demisi, předají vládu dosavadnímu předsedovi parlamentu, který sestaví přechodnou vládu a připraví nové volby. Dohoda také obsahuje plnou svobodu ex-prezidentovi a amnestii strůjcům puče. Ecowas okamžitě zrušil embargo. Následujícího dne prezident Amadou Toumani Touré podal demisi.

ECOWAS zatím pořádá v celém regionu západní Afriky jednu schůzku za druhou a radí se, jak obnovit pořádek a územní celistvost Mali. Stále visí hrozba vyslání vojenské intervence na sever Mali/Azawad, ale zatím není nic jasného ani konkrétního. Plk. Elhadj Gamou, tuarežský důstojník malijské armády, který po pádu Kidalu oznámil přestup k MNLA, se v pátek 6. dubna obejvil v Nigeru s tím, že jeho přestup k rebelům byl trik, aby se dostal se svou jednotkou z Mali. Teď jedná s Ecowasem, jak postupovat proti Azawadu.

MNLA slibují kromě boje proti teroristům také ochotu jednat s legální vládou Mali, což by mělo být brzy možné. Francie reagovala na vyhlášení nezávislosti odmítavě, ale ministr zahraničních věcí Alain Juppé prohlásil, že tyto  "požadavky by v rámci národního dialogu mohly vést k určité formě autonomie ... " (Afrik.com). Podle některých úvah by si Francie ráda získala Tuaregy jako spojence v boji proti teroristům (le JDD).

Obyvatelstvo je z chaotické situace značně rozladěno, útěk z neklidných oblastí pokračuje, především z Gaa, Timbuktu, ale i Bamaka, kde stoupá hněv Malijců proti Tuaregům a událostem na severu. Konají se manifestace na obranu Mali a vytvářejí se skupiny mladíků, kteří chtějí jít bojovat na sever bránit území země proti separatistům. Všeobecně se rozdmýchává etnická nesnášlivost a otevírají se staré rány. Na severu se prý lidé ze strachu před islamisty přidávají na stranu MNLA, ačkoliv předtím po nezávislosti netoužili. Další etnika Azawadu (Songhajové a Fulbové) se na nezávislost příliš nadšeně netváři a postoj Maurů/Arabů není zatím příliš jasný, zřejmě nejsou zcela jednotní.

V neděli 8. dubna se objevila zpráva o vzniku nového ozbrojeného hnutí FLNA (Front de libération nationale de l'Azawad" - Fronta národního osvobození Azawadu), složeného asi z 500 mužů, vesměs z Arabů z kraje Timbuktu. V čele vojenského vedení je bývalý důstojník malijské armády Housseine Khoulam. Hnutí se definuje jako nenáboženské hnutí, jehož cílem je osvobození Azawadu, nastolení atmosféry vzájemné důvěry, zajištění bezpečnosti a vytvoření prostředí pro dialog o nastolení trvalého míru.

Zdroje : Maliweb, Slate Afrique, MaliActu, Malijet, Afriquinfos, Jeune Afrique, RFI,
PressEXPRESS ...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář