Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mali: Hnutí MNLA propustilo 30 zajatců

20. 5. 2014

V pondělí hnutí MNLA propustilo všech zhruba třicet zajatců, které zadrželo během dramatického víkendu v Kidalu. Jeden  z představitelů hnutí, Moussa Ag Acharatoumane, prohlásil, že MNLA má v úmyslu dobyté sídlo guvernéra v brzké době předat mezinárodním složkám a stále má zájem o dialog s vládou. 

 

 

Manifestace v Kidalu na letišti proti příjezdu premiéra Mali 16.5.2014. Foto: Le Courrier du Sahara.

 

Zatímco tuarežské hnutí volí smířlivější tón, vláda vystupuje bojovně. Premiér Moussa Mara tvrdí, že útočníky byli Tuaregové a po boku měli teroristy, což rebelové odmítají. Terminologie je v tomto případě sporná, protože Mara krátce po návratu z Kidalu označil všechny útočníky za teroristy. Při dotazu novinářů, zda považuje rebely za teroristy, premiér odpověděl, že každý, kdo se postaví proti státu, je terorista. Podle rebelů útočili naopak malijští vojáci, a to v souvislosti s protestní manifestací a návštěvou premiéra. MNLA je také obviněno z vraždy dvou prefektů a dvou jejich zástupců (počty se ve zprávách různí, někde se hovoří o dvou civilistech a šesti důstojnících), podle rebelů ale tito lidé přišli o život při přestřelce mezi vojáky a MNLA.

 

 
 

Do Kidalu dorazily vojenské posily o síle kole 1500 mužů a podle premiéra jsou další na cestě, neuvedl však kolik. Prohlásil jen, že armáda disponuje takovou ozbrojenou silou, že "si můžeme s Kidalem dělat, co se nám zachce. Chceme ukázat nepříteli, čeho jsme schopni," (Malijet) Většina malijského tisku rozhodný premiérův postoj vítá a podporuje myšlenku zahájení nové války. V Bamaku a v Gau se konaly manifestace volající po "osvobození Kidalu" od tuarežských rebelů (Jeune Afrique).