Jdi na obsah Jdi na menu
 


Niger : Státní převrat úspěšně završen demokratickými volbami

8. 4. 2011

Kromě konfliktu s povstalci se země v roce 2009 potýkala s vážnou politickou krizí. Prezident Mamadou Tanja, jemuž měl brzy vypršet druhý mandát, vyhlásil referendum o změně ústavy, čímž si prodloužil funkční období o tři roky. Protesty ze strany parlamentu a nejvyššího soudu vyřešil tím, že je rozpustil. Referendum, zřejmě zmanipulované, změnu ústavy potvrdilo. Opozice i mnohé zahraniční organizace obvinily prezidenta z nastolení diktatury a většina zahraniční rozvojové i humanitární pomoci byla zastavena.

 Mamadou Tanja

Lidé se začínali vzpamatovávat z následků konfliktu s povstalci, když v září přišla povodeň a třetina města Agadez se ocitla v troskách. Zastavení mezinárodní pomoci uvrhlo zemi do ještě větší bídy, ale prezident Tanja odmítl kritiku opozice i mezinárodního společenství jako nepravdivou a dal najevo, že mu na jejich mínění nezáleží. Místo toho projevil zájem o partnerství s Čínou, Íránem a Libyí. Pod tlakem evropských i afrických zemí nakonec svolil k rozhovorům s opozicí, ale všechna jednání skončila nezdarem.

18. února 2010 podnikli vojáci útok na prezidentský palác a provedli státní převrat. Prezidenta zajali a moci se ujala Nejvyšší rada pro obnovení demokracie (CSRD) pod vedením vysokých armádních důstojníků. Zrušila platnost ústavy a státních institucí vzešlých z upravené ústavy.Většina obyvatelstva převrat uvítala s nadějí na zlepšení situace. Prezidentem se stal dočasně Salou Djibo, který slíbil, že do roka přivede zemi k demokratickým volbám.

Niger coup leader Salou Djibo of the Supreme Council for the Restoration of Democracy (CSRD) announced that they will hold national elections in a short period of time. The coup has been condemned by the African Union and ECOWAS.

 Salou Djibou

Slib splnil a 12. března byl novým prezidentem Nigeru zvolen dlouholetý představitel opozice Mahamadou Issoufou. Volby se uskutečnily v klidu a podle pravidel.

Mahamadou Issoufou, nový prezident Nigeru

Do své funkce byl prezident uveden 7. dubna a ihned jmenoval nového premiéra : je jím Brigi Rafini, Tuareg původem z Iférouane (kraj Agadez, sever Nigeru).

 Brigi Rafini, premiér nové vlády Nigeru

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář