Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saharské festivaly - aktuální situace a data

23. 1. 2011

Essakane_Desjeux.jpgKvůli problémům s terorismem (Saharské festivaly opět ohroženy, Další únos v Nigeru) se konají jen některé festivaly a dochází ke změnám v termínech a organizaci.

Termín festivalu Tamasonghoï (Bourem, Mali) byl posunut na 17.-20. ledna 2011.

O letošním ročníku festivalu Velbloudí slavnosti (Tessalit, Mali) se do poslední chvíle nevědělo, jestli se uskuteční, nakonec se konal 12.-14. ledna 2011. Odehrál se pouze za účasti místního obyvatelstva, neboť celý kraj je momentálně pro zahraniční návštěvníky kvůli bezpečnostním problémům nepřístupný.

Mezinárodní festival umění Ahaggaru v alžírském Tamanrassetu (Festival international des Arts de l'Ahaggar) se konal  11.-17. ledna 2011 a zdá se, že úspěšně (viz článek L'Expression).

Posunut byl i termín Festivalu v Agadezu (Niger) na 4.-6. února 2011 a vzhledem k posledním událostem rezignují organizátoři na účast zahraničních návštěvníků, protože nejsou schopni zajistit jejich bezpečnost. Festival se tedy bude konat pouze pro místní obyvatelstvo.

Festival v poušti  (Timbuktu, Mali) se konal 6.-8. ledna 2011 s poměrně hojnou zahraniční účastí (hlavně z USA, Austrálie, Anglie, Norska, Španělska, Itálie, ale málo z Francie) a za silné policejní i vojenské ochrany. Festival osobně zaštítil prezident Mali a sám se ho i zúčastnil. Vše proběhlo bez sebemenšího incidentu a k všeobecné spokojenosti. Reportáž z festivalu se připravuje. První ozvěny a obrázky : Music cycles (1), Music cycles (2)The Afropop Blog.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář