Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tamikrest na Colours of Ostrava 2012

23. 12. 2011

Festival Colours of Ostrava na svých stránkách oznámil účast skupiny Tamikrest na ročníku 2012.

Přímí následovníci proslulých Tinariwen. Nejčerstvější výhonek hudby saharského národa Tuaregů, křižující jako kdysi velbloudí karavany nekonečnou Saharou po největších světových festivalech.

„Tinariwen představují strom tuarežské hudby a my jeho listí a květy. Oni vyšlapali stezku, naší povinnosti je z ní sejít a vytvořit budoucnost," řekl Ousmane Ag Mossa, kytarista a zakladatel skupiny.

Po staletí si kočovní Tuaregové ve svých uhrančivě hypnotických písních vystačili s hlasy a dřevěnými nástroji. Přes všechny útrapy s nimi vydrželi až do 80. let, dál už to nešlo. Napříč národem bylo nutné rozšířit naléhavou hudební zprávu o povzbuzení národa schopnou přehlušit těžké povstalecké boje i ticho kolem Tuaregů. Tehdy skupina Tinariwen jako první přišla s revolučním rockovým pouštním blues, v němž starobylé loutny nahradily elektrické kytary. Tuaregové mu říkají assouf, což ve volném překladu znamená „nostalgii, touhu, smutek a spirituální duchovno, vyjadřující dění ve tmě, kam už nedosáhne zář ohně"...  více na http://www.colours.cz/ucinkujici/kapely/353-tamikrest .