Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tuaregové v Libyi

3. 3. 2011


Tuaregové v Libyi

Tuaregové obývají v Libyi relativně malé pouštní území na jihozápádní hranici země, převážně ve městě Ghat a jeho okolí, v oblasti Ubari, Sebha a v menší míře v okolí města Ghadames. Jejich počet je nejasný, donedávna se uvádělo asi 15 000, dnes je zřejmé, že je jich mnohem víc, možná 100 000 - 200 000. Vzhledem k jejich nízkému počtu a určité uzavřenosti země až do vzniku konfliktu (únor 2011) je informací o jejich životě velmi málo.
 

http://www.lib.utexas.edu/maps/africa/libya_ethnic_1974.jpg

Podle sporadických informací žijí v poušti spíše izolovaní. Na rozdíl od chudých zemí, jakou jsou Mali a Niger, je Libye bohatá země a ekonomické podmínky, hlavně ve městech jsou zde mnohem lepší. Proto někteří Tuaregové z Mali i Nigeru občas odcházejí do Libye za lepším výdělkem. Oproti černošským etnikům nemají problémy s rasismem a pohrdavým postojem Libyjců. Naopak jsou v mnohém vládními složkami podporováni.

 

Tuaregové ve vojenských složkách Libye

Podle různých informací (vesměs neověřených) je v libyjské armádě minimálně 7 000 Tuaregů, většinou pocházejících z Mali a Nigeru. Tvoří hlavní složku elitní Kadáfího jednotky složené hlavně z najatých cizinců a někteří jsou prý dokonce členy osobní gardy Kaddáfího.  Dvě významné vojenské základny v poušti (Ghat, Sebha) jsou pod vedením tuarežských důstojníků. 

Důvodem, proč Tuaregové odcházejí do libyjské armády, jsou jak peníze (prý dostávají až 1000 dolarů za den), tak i jejich vztah ke Kaddáfímu. V 80. letech, kdy byli Tuaregové v konfliktu s vládami Mali a Nigeru, jim Kaddáfí nabídl vojenský výcvik, zbraně a pomoc při organizaci povstání, aby si mohli vybojovat samostatný stát. Poté je sice naverboval do své cizinecké legie a poslal bojovat do Čadu a Libanonu, odkud většina mladíků dezertovala, ale pomohl tak skutečně vzniku povstání, které díky výcviku a libyjským zbraním umožnilo Tuaregům vybojovat základní občanská práva.

V letech 2007-2009 se část Tuaregů v Mali i Nigeru opět chopila zbraní, protože mnohé závazky vláda nesplnila, především v ekonomické oblasti (v Nigeru šlo navíc o bezohlednou těžbu uranu v poušti). Toto nové povstání většina tuarežského obyvatelstva neschvalovala a také skončilo neslavně. Vůdci povstání sledovali hlavně vlastní zájmy : politický vliv v kraji (většina pocházela z bývalých vládnoucích kmenů a cítila, že ztrácí autoritu) a peníze. Povstání bylo totiž štědře financováno Libyí a nejtučnější odměna šla do kapes jejich vůdců.

Fiasko povstání si čelní představitelé vládnoucích kmenů kompenzují výnosným pašeráctvím. Ostatní povstalci buď vstoupili do armády Mali/Nigeru, anebo marně hledají nějaké uplatnění, což je v poušti vskutku problém. Odchod do libyjské armády byl pro ně tedy řešením. Navíc mnozí stále věří, že Kaddáfí Tuaregům opravdu pomáhá (na rozdíl od Mali a Nigeru, kde se o ně vláda nestará a nechá je živořit). V tomto přesvědčení je utvrzují kmenoví vůdci, kteří stále s Kaddáfím udržují vřelé vztahy.

Příslušníci bezpečnostních složek věrných Kaddáfímu. Tripolis, 1.3.2011 (AP Photo/Ben Curtis).
Zdroj :
http://cdnmo.coveritlive.com/media/image/201103/phpb2I6BH930717.jpg .

Dnes tedy tvoří mladí Tuaregové, vesměs bývalí povstalci, jádro libyjské armády, která brání Kaddáfího proti povstání Libyjců. Kaddáfí požádal v minulých týdnech své přátele v Mali a Nigeru o posilu, a tak další Tuaregové v těchto dnech míří do Libye Kaddáfímu na pomoc. Média odhadují jejich počet na 800. Vůdci bývalých povstalců (Ibrahim Ag Bahanga z Mali a Aghali Ag Alambo z Nigeru) jsou prý už v Libyi.

Kdekdo je z toho nešťastný. Běžní Tuaregové podporují boj Libyjců za demokracii a netěší je, že tito "pomatení" mladí bojovníci diskreditují Tuaregy jako celek. Otázkou také je, jak po tom všem budou moci libyjští Tuaregové dál žít ve své zemi. Děsí se i vláda Mali, že pokud Kaddáfí padne, tito vojáci nebudou moci v Libyi zůstat a vrátí se domů, dobře vyzbrojení a vycvičení, a z nedostatku jiné činnosti budou organizovat zase další povstání. 

Objevila se i informace (neověřená), že mezi vojáky libyjské armády, kteří odmítli střílet do demonstrantů a byli za to popraveni, bylo asi 900 Tuaregů. Na internetu (blogy, facebook) některé osobnosti a sdružení Tuaregů vyzývají mládež, aby se nenechala zmanipulovat, a argumentují, že Kaddáfí neudělal pro Tuaregy nikdy nic dobrého.

Zdroje : Le Monde, RFI, France 24, Kidal.info, Facebook, Al-Jazeera ...

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář