Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válka v Mali začala

13. 1. 2013

Zcela nenadále se během minulého týdne střetli islamisté s malijskou armádou, jíž bleskově přispěchaly na pomoc francouzské vojenské jednotky a zahájily tak válku proti teroristům v Mali. Válku, o jejímž průběhu jednaly malijské i mezinárodní instituce už měsíce a stále se nemohly k ničemu rozhodnout. Přípravy se měly táhnout ještě další měsíce, je třeba zformovat a vycvičit malijskou armádu, sehnat finanční prostředky, vyřešit postoje s místními ozbrojenými skupinami (MNLA, Ansar Dine) atd. Nejříve tak v září 2013, možná ještě později ... (viz Mali: Přípravy na intervenci).
 

 sardine.jpg

 Příslušníci skupiny Ansar Dine. Foto : RFI.

A tu náhle se během minulého víkendu ozbrojené konvoje radikálních islamistických skupin ovládajících sever Mali (Ansar Dine, Aqmi, Mujao i Boko Haram) vydaly směrem k jihu a nebezpečně se přiblížily k zóně pod malijskou správou. Oblast zachvátila panika, armáda ze své základny v nedalekém Mopti zprvu vystřelila několik výhrůžných střel a pak se dokonce pohnula islamistům vstříc do městečka Konna. Ti nejdříve couvli, ale následující den zahájili útok na Konnu a armádu z města vyhnali. Sotva se vojáci ve čtvrtek 10. ledna zkroušeně vrátili do základny v Mopti, už na místním letišti přistálo několik francouzských vojenských letadel se speciálními jednotkami. V noci začaly bombardovat pozice islamistů a pokračovaly i v pátek a sobotu, kdy se vládní vojska znovu pustila do boje o Konnu. Díky bombardování, které zneškodnilo mnoho jednotek islamisů, získala město opět pod svou kontrolu. Dnes v neděli 13. ledna je v Konně klid a bombardování islamistů pokračuje, dokonce i na město Gao.
 

fr-mali.jpg

Francouzská intervence v Mali. Obrázek : RP Defense.
Fialovou barvou je označen sever Mali okupovaný islamisty. Šipky označují směr leteckých útoků (červeně) a vojenské posily (modře). 
 

Hned počátkem týdne požádal malijský dočasný prezident Dioncounda Traoré oficiálně Francii a OSN o rychlou pomoc proti islamistické hrozbě. Francouzský prezident F. Hollande slíbil rychlou pomoc a oficiálně potvrdil francouzskou vojenskou podporu malijské armádě v boji proti islamistům v pátek, kdy už francouzská letadla v Mali operovala. Rada bezpečnosti OSN na mimořádné schůzi vyzvala k urychlení příprav vojenské intervence. Předseda západoafrického sdružení Ecowas A. Ouattara vydal v pátek svolení k okamžitému vyslání západoafrických vojsk na pomoc malijské armádě. Mají dorazit snad v polovině příštího týdne. 

Mezinárodní reakce na francouzskou intervenci jsou vesměs kladné, mnohé evropské i africké země slibují materiální vojenskou pomoc (Velká Británie, Německo, Nigérie, Senegal ...). USA přislíbilo zpravodajskou a vojensko-materiální pomoc, včetně bezpilotních letounů. Některé okolní státy vysílají i své jednotky (Niger, Burkina Faso, Benin). Rusko intervenci kritizuje a Alžírsko i Mauritánie se zatím chovají zdrženlivě.

V Mali byl vyhlášen výjimečný stav. V Bamaku byla uzavřena všechna školní zařízení, Evropané, hlavně Francouzi jsou evakuováni a Francie zde rozmístila své vojenské jednotky k zajištění bezpečnosti. Další francouzské vojenské síly do země proudí převážně z vojenských základen v Čadu a na Pobřeží slonoviny.

 

french-troops-in-chad--008.jpg

Francouzské jednotky v Čadu se připravují na misi do Mali. Foto : Nicolas Vissac/AFP/Getty Images

 

Islamisté utrpěli bombardováním velké ztráty a byl zabit jeden z vyšších důstojníků Ansar Dine. Armáda Mali hlásí relativně nízké ztráty a Francie ztratila jednoho pilota letadla, které islamisté sestřelili. Otázkou zůstává osud devíti evropských rukojmí, z nichž šest jsou Francouzi, které drží teroristé více než rok na severu Mali.

Obyvatelstvo Mali francouzskou intervenci většinou vítá. Informace o zdlouhavých přípravách, které měly oddálit boj proti islamistům až na konec roku, znepokojovaly hlavně obyvatele severu, tak zvaného Azawadu, kteří úpí pod islamistickou diktaturou více než půl roku. Z celkového počtu asi 1 200 000 obyvatel jich z oblasti uprchlo kolem 900 000. Teď pro ně svitla naděje, s ní ale i obavy. Pokud bude armáda postupovat dále na sever, jak se bude chovat k civilistům, především k Tuaregům a Arabům, které nedokáže rozlišit od islamistů?

Kolují informace, dosud neověřené, že Elhadj Ag Gamou, tuarežský důstojník malijské armády, který před teroristy uprchl v březnu se svou jednotkou do Nigeru, vyčkává u hranic Mali na vhodný moment, aby zahájil od jihu pochod na Gao a dále na sever. Pokud by on řídil vojenské operace v severní oblasti, riziko obětí mezi civilisty by se výrazně snížilo, nejen proto, že je Tuareg a zná dobře místní poměry, ale také je proslulý svou ohleduplností vůči civilistům.

Prohlášení malijských i francouzských politiků, že bleskový zásah byl nutný pro záchranu Mali, představují dost hořkou pilulku pro obyvatele severu, jehož okupace islamisty nevyburcovala zdaleka tak údernou reakci. Sever země neboli Azawad, sahelsko-saharská oblast obývaná Tuaregy, Mauro-Araby, Songhaji a Fulby (etnické menšiny), tak patrně není považována za plnoprávné území Mali a není pro vládu tak důležitá jako jih s hlavním městem, obývaný většinovými etniky. 

Přitom právě sever skrývá pod povrchem ložiska ropy, která jsou zřejmě jádrem celé malijské krize a francouzské horlivosti. Zamotané klubko zájmů mezinárodního společenství se bude rozmotávat asi pomalu.

 azawad3.jpg

Dosud nevyužité zásoby ropy v Mali. Obrázek : Allain Jules.

MNLA, tuarežské hnutí za nezávislý Azawad (zdaleka nezastupuje malijské Tuaregy!), pod jehož praporem celá krize před rokem začala a které bylo brzy vytlačeno islamisty ze všech pozic, pořádalo právě minulý týden 7.-9. ledna v Tinzawaten politické shromáždění, na němž se hnutí restrukturalizovalo a volilo nové orgány. Předsedou hnutí byl opět zvolen Bilal Ag Acherif. 

mnla_tinza.jpg

Shromáždění MNLA v Tinzawaten 7.-9. ledna 2013. Foto : facebook

Na území Azawadu nemá MNLA žádnou moc, část jejich jednotek se přesunula k Ansar Dine (z finančních a "prestižních" důvodů), část je v exilu v okolních státech. Na francouzskou intervenci reaguje zatím MNLA spíše negativně a žádá Francii, aby neosvobozovala sever, dokud se s ní nedohodnou na společném postupu. 


Zdroje : Malijet, Maliweb, France24, RFI, TV5Monde, Facebook ...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jen díky za pár informací

Pája,30. 1. 2014 22:06

Dobrý večer, dnes jsem našla váš veb a jsem ráda že mohu sbírat trochu informací, mám skvělýho partnera který žije v Alžírsku kde učí na univerzitě , ale bohužel jejich nesmyslné zákony mi ho vezmou a pošlou právě do Mali. kde musí zůstat rok a půl a já budu jen doufat že to přežije a vrátí se mi zpátky. Bohužel berou nezkušené muže dají jim tři měsíce výcvik a pošlou je do války :( Jen jsem chtěla poděkovat za pár informací o válce v Mali

SKVĚLÝ WEB!

Vašek,19. 1. 2013 16:57

Dobrý večer a děkuji!
Hledal jsem na netu nějaké podrobnější informace k současné situaci v Mali, než jaké nabízí naše zpravodajství a narazil jsem na tento Váš úžasný blog o Tuarezích. Je opravdu vzácnost najít něco takového v tom našem malém českém rybníčku, kde se většina lidí zajímá jen o to, co se děje u nás v Česku. Našel jsem tu spoustu zasvěcených a objektivních informací a rád se sem budu vracet. V Mali jsem nikdy nebyl, byl jsem ale 2x v Maroku, takže jsem k berberské kultuře taky trochu přičichl a Váš blog mi udělal velkou radost! A pod tu Vaši předchozí odpověď na "malebné fundamentalisty" bych se s chutí podepsal :-)
Přeju hodně dalších cestovatelských zážítků!
Vašek

Re: SKVĚLÝ WEB!

Romana,20. 1. 2013 19:03

Děkuji :)

***

Janika,14. 1. 2013 15:06

Sleduju to, Romano, čekala jsem, jestli k tomu něco napíšete. Musím se přiznat, že můj pohled není ani trochu optimistický, já zkrátka nevěřím, nevěřím Francii ani ostatním zemím, které někde vojensky zasahují. Když vidím třeba na tomhle videu ty malebné postavy arabů v turbanech a hábitech v horách, vyzbrojené tradičními zbraněmi, představím si jejich bezmocnost vůči špičkové letecké technice, vůči nesrovnatelné přesile, tak se mi svírá srdce... http://allainjules.com/2013/01/14/nord-mali-la-france-est-obligee-daller-jusquau-bout-de-son-action/

Re: ***

Romana,14. 1. 2013 16:51

Zdravím, Janiko,
ano, Francie nebojuje proti terorismu či na ochranu demokracie Mali, to vědí všichni (snad). Válka bude zlá, odnesou to nevinní, to je taky pravda, smutná pravda. Ale ... malebné postavy Arabů? Kteří sekají lidem ruce a nohy, bičují mladá děvčata za to, že na ulici pozdraví kamaráda, brání lidem v normálním životě? A to jen proto, aby mohli bez skrupulí pašovat drogy? Věřte, že ti islamisté jsou verbež nejhoršího kalibru! Smutné je, že naverbovali tisíce místních mladíků i dětí, kteří teď umírají místo nich! Vyzbrojeni tradičními zbraněmi, to myslíte protiletecké rakety? Nezapomeňte, že si přitáhli moderní zbraně z Libye! Navíc ze svých kšeftů inkasují miliony eur, za to se dá leccos pořídit...
Celý sever Mali, včetně Tuaregů, přes všechny obavy z průběhu války, tají dech ... vysvitla jim nová naděje, že třeba jednou, někdy, budou moci ve své zemi zase aspoň trochu normálně žít! Kéž by se jim to vyplnilo! Jen se bojím, že to potrvá dlouho a že se to časem přemění na gerilovou válku.
Myslím, že Francie a další "bratři" mají prsty v tom celém požáru, aby ho pak mohli jít hasit a následně vládnout a čerpat .... A ten požár se jim podařilo rozdmýchat tak velký, že místním opravdu nezbývá než žebrat o pomoc, aby neuhořeli.
Nechci dělat chytrou, ale tak to vidím a odpovídají tomu i zprávy od mých "privátních zdrojů". Mějte se krásně, Janiko, a zase se brzy ozvěte. Romana

Re: ***

Romana,14. 1. 2013 19:58

Pár obrázků ze života na severu Mali pod nadvládou islamistů - i když nerozumíte, obrázky jsou výmluvné:

http://www.youtube.com/watch?v=fFX6iBo2YyA