Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tuarežský čaj

22. 8. 2009

 


Diskuse u čaje. Aguelhoc, Mali, 2008.

"Tuarežský čaj" je ve skutečnosti saharský čaj, neboť je rozšířený po celé Sahaře a dokonce i v oblastech sousedících s jižním okrajem Sahary, např. v Mali se pije v celé zemi, i na jihu. Není tedy specialitou pouze Tuaregů.

Je to nejen nápoj, ale zároveň symbol pohostinnosti a projev úcty a přátelství. Jeho příprava je zdlouhavá, a tak je přímo nutné nespěchat a věnovat se při tom přátelskému rozhovoru (což Tuaregové velmi rádi dělají). Čaj se podává nejčastěji po jídle, někdy před jídlem, někdy před jídlem i po něm, vždy když přijde návštěva, zkrátka kdykoli, kdy je příležitost. Připravují ho ženy i muži, podle situace, a děti horlivě asistují.

Příprava čaje. Aguelhoc, Mali, 2008.

Příprava čaje představuje obřad, který má svá pravidla. V první řadě nejde o jeden, ale o tři čaje. Připravuje se ze zeleného čaje, který se nelouhuje v horké vodě, jako je zvykem u nás, ale vaří se i s vodou. Někdy se do něj přidávají lístky máty, ale to je běžnější v severní Africe (Maroko, Tunis), Tuaregové na jížní Sahaře ho přidávají pouze do třetího čaje, a to jen někdy, častěji vůbec.

Příprava čaje. Marat, Mali, 2009.

Při přípravě prvního čaje se do konvičky nasypou lístky čaje, které zalijeme vodou. Konvičku postavíme na oheň, nejlépe na řežavé uhlíky nebo na dřevěné uhlí a čekáme až voda začne vřít. Poté sejmeme konvičku z ohně a nasypeme do čaje cukr. Vezmeme jednu nebo více malinkých skleniček a z vysoka do ní nalijeme čaj, který pak zpětně nalijeme zpět do konvičky, opět zvysoka. To opakujeme asi desekrát. Účelem přelévání je, aby se cukr smíchal rovnoměrně s čajem a také aby se pěkně napěnil a provzdušnil. Správně připravený má mít pěnu (jako u piva). V podstatě přelévání provádíme tak dlouho, dokud není cukr správně rozpuštěný, což nejlépe poznáme tak, že z poslední skleničky nevrátíme veškerý její obsah do konvičky, ale necháme na dně trošku čaje a ten ochutnáme. Pokud jsme přelévali příliš dlouho a čaj mezitím vystydl, dáme ještě na chvilku konvičku na oheň. Pokud jsme při tom trochu čaje vylili vedle, doplníme vodou a též ještě ohřejeme. Pak už rovnou naléváme čaj do skleniček, opět zvysoka, a podáváme přítomným.

Příprava čaje. Aguelhoc, Mali, 2008.

Bývá zvykem podat skleničku tomu, který je nejblíž, ten ji předá dalšímu a ten dalšímu a tak dál, až se dostane k tomu, co je nejdál nebo k tomu, kterému první sklenička přísluší, což nejváženější osoba, tedy host či nejstarší člen sešlosti.

Při přípravě druhého čaje použijeme stále tytéž, tedy už jednou použité lístky čaje, které zůstaly v konvičce. Nalijeme na ně vodu a postupujeme úplně stejně jako u prvního čaje. Totéž platí i pro třetí čaj.

Báchorky o čtvrtém čaji, který se podává hostu, aby se mu naznačilo, že setrval příliš dlouho a je čas odejít, jsou nesmysl - Tuaregové se tomu jen smáli. Pouze se někdy po třetím čaji dolije dodatečně do konvičky trochu vody a dá se dětem, aby z toho také něco měly. A nakonec se použité čajové lístky vyklepnou na kámen, aby si na nich smlsly kozy.

V některých oblastech Sahary se používají dvě konvičky. V jedné se vaří voda s čajem a do druhé se pak uvařený čaj přelévá. Ve skleničkách se pak hotový nápoj podává.

Konvičky. Aguelhoc, Mali, 2008.

První čaj je tedy velmi silný, druhý o něco slabší a třetí nejslabší a nejsladší. Říká se, že první čaj je hořký jako smrt, druhý mírný jako život a třetí sladký jako láska. Slyšela jsem i jiné varianty, kde přirovnání bylo promíchané (hořký jako život/láska, sladký jako smrt atd.). Když jsem se ptala Tuaregů, mávli nad tím rukou, že je to jedno. Tak nevím ...

V každém případě je čaj dobrý a kupodivu ve velkém horku osvěžující, zvláště první čaj svou silou odplaví únavu i špatnou náladu, zkrátka postaví člověka na nohy.

Názorné video:

 

 
A jak se nalévá čaj v Djanetu (saharská oáza - jižní Alžírsko) : 


tuareg djanet tea www.desertconvoy.9f.com
Uploaded by touaregdjanet. - Discover new destinations and travel videos.