Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mano Dayak

manodd.jpgMano Dayak (1949 - 15.12.1995) byl jednou z vůdčích osobností povstání Tuaregů v Nigeru v 90. letech. Stal se symbolem boje Tuaregů za svobodu a národní jednotu.

Narodil se roku 1949 v údolí Tidene, ležící na sever od Agadezu. Pocházel z "urozeného" kmene Iforas, který má v sousedním Mali vedoucí postavení. Ve věku deseti let musel povinně nastoupit do nomádské školy v Azzel, jak nařizovala francouzská koloniální správa. Ve škole se mu zalíbilo a pokračoval ve studiích na střední škole v Agadezu. Poté odešel za prací do hlavního města Niamey.

Ve dvaceti letech odjel na další studia do USA. Roku 1973 přijel do Paříže a zapsal se na vysokoškolské studium kulturní a sociální antropologie se specializací na berberskou společnost. Zde se seznámil se svou budoucí ženou, Francouzkou Odile. Měl s ní dva syny, Maoliho a Madaniho.

Po návratu do Nigeru se stal průvodcem turistů po poušti. Nejdříve pracoval pro francouzskou cestovní kancelář, později založil vlastní agenturu Temet Voyages, která se v Agadezu stala nejvýznamnější. Podílel se také na organizaci Rallye Paříž-Dakar a a spolupracoval při natáčení filmu Bernarda Bertolucciho "Čaj na Sahaře".
 

mano-dayak---rallye-1986.jpg

Mano Dayak během Rallye Paříž-Dakar 3. 1. 1986. Foto: Wikipédia.


Během povstání Tuaregů byl v čele CRA (Coordination de la Résistance Armée - Koordinace ozbrojeného odporu) a stal se jednou z hlavních osobností celého povstání. K dalším vůdcům patřili Attaher Abdoulmomin, Rhissa ag Boula a Mohamed Anako.
 

mano-dayak-v-pousti.jpg


Osudného 15. prosince 1995 se v rámci vyjednávání vydal na setkání s nigerským prezidentem Mahamanem Ousmanem a nastoupil na palubu letadla spolu s francouzským novinářem Hubertem Lassierem a  dvěma zástupci tuarežského povstání (Hamed Ahmed ag Khalou a Yahaha Willi Wil). Letadlo, vypravené pověřencem francouzské vlády, se však krátce po startu zřítilo. Nikdo z cestujících nehodu nepřežil. 
 

hrob-mano-dayaka..jpg

Hrob Mano Dayka. Foto: Wikipédia.
 

Mano Dayak se stal legendou tuarežského povstání, k čemuž zřejmě přispěla jeho tragická smrt.  Dodnes je symbolem tragického osudu Tuaregů i jejich odporu vůči útisku a diskriminaci. Charismatický rebel si získal přátelství i slavných osobností, jako byl například italský režisér Bernardo Bertolucci nebo francouzský fotograf Jean-Marc Durou.

Tuarežský tvůrce šperků Assaghid vytvořil v roce 1966 na jeho počest 22. tuarežský kříž, kříž Mano Dayaka, který je dodnes symbolem odboje Tuaregů.
 

kriz-mano-dayak.jpg

Kříž Mano Dayaka.


Jeho jméno nese i agadezské letiště. 

letiste-mano-dayak--agadez--niger.jpg

Mezinárodní letiště Mano Dayka, Agadez (Niger).

Mano Dayak je také autorem dvou knih : "Touareg, La Tragédie"  (Tuareg, tragédie) a "Je suis né avec du sable dans les yeux" (Narodil jsem se s pískem v očích). Obě byly napsány ve spolupráci s francouzskými přáteli, kteří přepsali jeho vyprávění do knižní podoby. Mano Dayak v nich vypráví svůj životní příběh, popisuje život nomádů v poušti, zamýšlí se nad osudem svého národa. Druhá kniha byla dokončena až po jeho smrti a doplněna vzpomínkami jeho přátel.

livremd_la_tragedie.jpg

md_je_suis_ne.jpg

Touareg, La Tragédie. Mano Dayak, Michael Stührenberg, Jérôme Strazzulla. Lattès, 1992 (ISBN 2-7096-1154-6)
Je suis né avec du sable dans les yeux. Mano Dayak, Louis Valentin. Fixot, 1999 (ISBN 2-87645-213-8)

 

 Reportáž o Mano Dayakovi.
 Svědectví reportérů francouzského časopisu VSD, kteří s ním spolupracovali.

 

Interview s Mano Dayakem při expedici Nissan Patrol Teneré v březnu 1991

 

Úryvek z televizního dokumentárního filmu Un Touareg prince du Désert / Tuareg, princ pouště (režie Howard Reid, Geofilm, 1994)

 

Skladba Mano Dayak od skupiny Tinariwen.

 

Skladba Mano Dayak od skupiny Kel Assouf.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Mano Dayak

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář