Jdi na obsah Jdi na menu
 


Abdallah ag Oumbadougou - Takrist Nakal

7. 12. 2008

Takrist n'AkalSkupina Takrist n'Akal (v překladu "budování země") vznikla kolem Abdallaha ag Oumbadougou, nar. r. 1962  v Tchimoumounème u Agadezu v Nigeru, koncem 80. let v exilu v Libyi, ve vojenském výcvikovém táboře. Její hudba, vyzývající k boji a jednotě, se stala účinnou zbraní v bojích během povstání v Nigeru i v Mali, byla zakázaná s sám Abdallah se několikrát ocitl ve vězení. Po podepsání mírové smlouvy r. 1995 byl v hlavním městě Niamey uspořádán první koncert skupiny jako symbol míru a národní jednoty, na který přišlo 2000 lidí.

Abdallah ag OumbadougouPopularita skupiny v Nigeru je velká a inspiruje další hudebníky k tvorbě v duchu stylu ishumar či saharského blues. Abdallah ag Oumbadougou se snaží i nadále pomáhat v rozvoji své země a zakládá z vlastních finančních prostředků, získaných prodejem desek, hudební školu v Agadezu, později i v Arlitu, kde se vyučuje hra jak na tradiční, tak i moderní nástroje.

Abdallah ag Oumbadougou je také častým hostem koncertů pořádaných ve Francii na rozvoj a propagaci tuarežské kultury, účastní se mezinárodních projektů ve Švýcarsku a Maroku, je autorem hudby k filmu Imuhar.

Desert RebelV roce 2005 vzniká ve Francii projekt Desert Rebel, jehož cílem je seznámit širokou veřejnost s kulturou, historií a problémy Tuaregů zvláště v Nigeru, a to prostřednictvím hudby Abdallaha ag Oumbadougou a jeho skupiny. Desert Rebel je spojením skupiny Takrist n'Akal a francouzských umělců z různých formací (zpěvák bretaňské skupiny Tryo Guizmo, Amazigh Ketab s některými členy své skupiny Gnawa Diffusion, kytarista Daniel Jamet ze skupiny Manu Solo a další), kteří společně upravili některé Abdallahovy skladby a inspirováni cestou do Nigeru vytvořili několik nových písniček, uspořádali s tímto repertoárem koncertní turné a natočili CD. Cesta po Nigeru se stala také základem dokumentárního filmu Ishumars, les rockeurs oubliés du désert (Ishumars, zapomenutí rockeři z pouště, režie François Bergeron), který na příběhu Abdallaha vypráví o boji Tuaregů během rebelie i po ní. Část zisku celého projektu (6 %) je věnována na provoz obou Abdallahovýh hudebních škol.

Členové skupiny (Takrist n'Akal) : 

Abdallah ag Oumbadougou - zpěv, kytara, skladatel,
Moussa Bilalan ag Ganta - zpěv, kytara, basová kytara, skladatel
Rhissa Wanaghli - kytara, zpěv,
Mohamed Bilalan - kytara, zpěv

 

Diskografie :

Takrist n'Akal, Annou MalanAnnou Malan (1995)
Annou malan - Iffitalen - Souvenir - Tchingalen - Akokass - Illilagh ténéré - Dagh oudouniya zagzan bass tchilla

 

 Takrist n'Akal - CD AfrikyaAfrikya (2004, Cyrav)
Afrikya - Wirhin Titwe Tchi Higren - Jeich Charbi - Tenertin Taranin Tenertin Oun'ourin - Ghaï Imanin - Ghaï Imidraï Imageren - Heghazaman Imageren - Le Iwitian Ourguezaguerkelen - Ichninan Wakshan - Idawet Tinkaram

 

 CD Desert RebelDesert Rebel (2006, Culture & Résistance)
Temet Tin Blues - Dagh Oudouniya Zagzan Bass Tchila - Ghaï Imidraï Imageren - Afrikya - Imidiwan - Desert Boogie - Akokass - Idawet Tinkaram - Si je pars dans le désert - Le Iwitian   Ourgueza gueakelen  - Zozo Dinga - He Tenere - Imidiwan Dub - Alhal Wada Han Ayitma
(poslech : http://player.saharazik.com/DESERT_REBEL.html)

 

...

Sólová tvorba členů skupiny

ObrazekMoussa Bilalan ag Ganta : Tchixene (2008)
1. Tchixene - 2. Tanakra - 3. Tezirzeït - 4. Eleveurs - 5. Siyassine
6. Yinet imanine - 7. Voyageur - 8. Tebadé


Skladby komentují poslední události v Nigeru (povstání).
Internet : MySpace/Bilalan ag ganta Moussa

 

ObrazekRissa ag Wanaghli : Rissa (2008)
1. Imarhanet - 2. Akal - 3. Amidinin - 4. Hamam - 5. Azaman - 6. Aitma

Rhissa začal hrát v letech 1988-1990 v Nigeru se svými přáteli, pak se v alžírském Tamanrassetu setkal s Abdallahem ag Oumbadougou, který mu pomohl se zdokonalit a přibral Rhissu do své skupiny Takrist Nakal. Rhissa si v r. 1994 založil vlastní skupinu v Libyi a  r. 1998 se vrací do Nigeru. Opět se připojuje ke skupině Takrist Nakal a posléze i k projektu Désert Rebel. V současné době si ve Francii založil novou skupinu Atri N'Assouf a vydal s ní další desku.
Internet : MySpace/Rissa ag Wanaghli

 

Hamawassa - Mohamed Bilalan  (Hama) založil skupinu s francouz. kytaristou Jonathanem Busnelem. Posléze se k nim přidali i další francouzští hudebníci (Seb Lebon, Nico Méheust, Franck Larocca). Skupina hraje hlavně po barech v Bretani (Francie) a měla by r. 2011 nahrát první CD.
Internet : www.myspace.com/hamawassa

 
BIBA - HAMA - AUMAR PULHO SOW - Freestyle (Hama při africké improvizaci)
 

 

 

Desert Rebel : Koncert v Pau (Francie), 27-7-2007




Deseret Rebel : Yangogo (duet : Abdallah Oumbadougou a Sally Niolo)


Desert Rebel : Výzva k míru v Nigeru



Ishumars, zapomenutí rockeři z pouště (upoutávka k filmu)