Jdi na obsah Jdi na menu
 


Imawalanes / Mouma Bob

19. 10. 2011

ImawalanesSkupina z Nigeru doprovázející Moumu Boba složená z Tuaregů a hudebníků etnika Wodaabé (Fulani neboli Peulové), kočovných pastevců žijících v oblasti Sahelu. Kromě toho, že Tuaregové jsou také z velké části kočovní pastevci a část jich sídlí v sahelském pásmu, nemají obě etnika mnoho společného. Fulani Wodaabé se vyznačují odlišnou kulturou, při slavnostech si oblékají tradiční vyšívané tuniky, nosí pštrosí péra a muži si líčí tvář žlutou barvou.
Mouma Bob, vlastním jménem Mouhamad Ahar prožil dětství se svou rodinou kočovníků v oblasti Aïr v Nigeru. Účastnil se povstání v 90. letech a zároveň se naučil hrát na kytaru. Jeho skladby, podporující boj povstalců, byly zakázané a nacházely nadšenou odezvu jak v Nigeru, tak i na ilegálních koncertech v Alžírsku a Libyi. Po skončení povstání pokračoval v hudební tvorbě, tentokrát však věnované míru, jednotě, toleranci. Vystupuje hlavně se skupinou Imawalanes.

 

Diskografie :

ObrazekTina (vlastní produkce, 2005)
1. Francophonie - 2. Mague - 3. Imidiwane - 4. Ayitma - 5. Amghare - 6. C'est la vie - 7. Jeunesse - 8. Ta-zouzouwat

...

 

ObrazekAkaline, (vlastní produkce, 2009)
podtitul: "Tanja est grave! Ma guitare est désaccordée!" (Tanja je "problém"! Má kytara je rozladěná!"; pozn.: Tanja je prezidentem Nigeru) - autor se v písních vyjadřuje k současné situaci Tuaregů v Nigeru, hlavně k nedávným událostem. 
1. Adounia - 2. Tezerzet - 3. Atarih - 4. Kassamou - 5. Guéréole - 6. Médane - 7. Temidit - 8. MNJ - 9. Tamachekh - 10. Oumalé


 

Mouma Bob : MNJ (festival Cure salée, Ingall, 2010)


Bob_Mnj by Afane



Mouma Bob : Jeunesse

 

Imawalanes : Imidiwane

 

 


Internet
:

http://www.myspace.com/imawalane