Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tadalat

Tadalat (v překladu "zeleň", přeneseně "bohaté pastviny = hojnost") je nová skupina, kterou založili Oumar Badi a Aboubacrine Ag Mohamed, oba z Aguelhoku (městečko u Kidalu na severu Mali). Oumar předtím hrál ve skupině Amanar a  Aboubacrine spolupracoval se skupinou Ibrahim Djo. Příležitostně hráli i s dalšími slavnými skupinami kraje jako je Tamikrest a Terakaft. V roce 2008 se někdejší přátelé z dětství opět sešli a začali postupně budovat vlastní skupinu.

Jejich hudba navazuje na tvorbu slavných zakladatelů tuarežského blues (Tinariwen ...) a představuje jeho moderní podobu, charakterizovanou otevřeností vůči ostatním kulturám a modernímu světu. Čerpají ze života na Sahaře, tradičních rytmů a poezie. Vyjadřují postoj mladé generace, která vášnivě miluje svou pouštní kulturu a přitom se cítí být součástí moderní civilizace. Zpívají ve svém rodném jazyce, tamašku, nejčastěji o lásce k poušti a o touze po  klidném a důstojném životě Tuaregů.


 

Vystupují občas na domácí scéně (Agulehoc, Kidal, Tessalit) a v Bamaku, účastní se místních festivalů (Mezinárodní festival Ali Farka Touré - Niafunké, Festival v poušti - Timbuktu i Festival Taragalte v Maroku). Na letošním Festivalu v poušti v Timbuktu získali cenu Objev roku 2012.

Těsně po skončení Festivalu v poušti vypukl ozbrojený konflikt na severu Mali a následný chaos v zemi, včetně zastavení činnosti státních úřadů, zkomplikoval skupině přípravu letního turné po Evropě, které se z tohoto důvodu odkládá na příští rok.

 

tadalat.jpgČlenové skupiny :

Oumar Badi - kytara, zpěv
Abouba Ag Mohamed - kytara, zpěv
Zeidi Ag Baba:  - basová kytara
Fatimat Walet Hadé - sborový zpěv
Mohamed Ag Ibrahim - džembé
 


  Diskografie:

Aguel'hoc (Sahara Sounds, 2011)
1. Taghdart - 2. Héad - 3. Ténéré -
4. Aninas - 5. Eléwidj - 6. Eré tarhed -
7. Talgha - 8. Tamiditin - 9. Ayitma
10. Talyat hat akalin - 11. Le 26 mars - 12. Abaibara
13. Adounia - 14. Aguel'hoc

 

Aguel'hoc (Reaktion, 2012) - zkrácená verze, k dostání v elektronické formě na webu : www.tamasheq.net.

 

 

 
 

 
Internet
:

www.myspace.com/saharasounds
www.myspace.com/groupetadalat
www.tamasheq.net/tadalat.html