Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tidawt

24. 3. 2008

TidawtSkupinu Tidawt (celek, skupina) založil r. 1994 Hasso Akotey v Agadezu (Niger). Skupina je složená asi z deseti hudebníků a tanečníků, kteří chtějí ukázat světu celý rejstřík tuarežské hudby, od tradičního tendé až po moderní kytarové blues. Vystupovali  na festivalech v mnoha zemích, v Mali, ve Francii, v Alžírsku a několikrát v USA v rámci spolupráce s humanitární organizací Nomad Foundation. V r. 2006 nahrávali se skupinou Rolling Stones.

Hasso Akotey, příbuzný legendárního vůdce rebelie Mano Dayaka, který tragicky zahynul r. 1995, se účastnil povstání od svých 12 let. Patří dnes k oblíbeným hudebníkům a nahrává své písně často s Alhassanem Foungounou a s Bambinem.

Omar Moctar (Oumara Almoctar), přezdívaný Bambino, je velmi oblíbený u tuarežské mládeže. V době tuarežského povstání v 90. letech byl ještě dítětem a žil v exilu mezi Alžírskem a Libyí. Od svých 10 let, kdy se začal učit hrát na kytaru, skládá melodické písničky vycházející z tradiční tuarežské hudby, ale ovlivněné také soudobou africkou i evropskou moderní hudbou (Ali Farka Touré, rock, reggae). Hraje sólově i s místními kytaristy, hlavně se skupinou Tidawt.

Alhassan Foungounou je třetí z výrazných osobností skupiny Tidawt a účastní se nahrávek s vedoucím představitelem skupiny (Hasso Akotey).

 

Diskografie :

Hasso Akotey & Oumara : Azaman (Nomad Foundation, 2000)

Hasso Akotey & Alhassan Foungounou : Thidit Hasso Akotey & Alhassan Foungounou : Thidit (Nomad Foundation)

 

 
Hasso Akotey & Alhassan Foungounou : Tarha Hasso Akotey & Alhassan Foungounou : Tarha (Nomad Foundation, 2003)

 

 
 

  

 




Internet :

Myspace/tidawt