Jdi na obsah Jdi na menu
 


Imidiwan 2011

13. 11. 2011


23. IMIDIWAN - září 2011

 

 

 Album měsíce : Tinariwen - Tassili. Nové album Tassili je velmi odlišné od předchozích, protože je plně akustické. Ačkoli je moderní hudba Tuaregů spjata s elektrickou kytarou, zakladatelé skupiny Ibrahim a Intiyeden začínali koncem 70. let právě s akustickou kytarou. Album Tassili bylo natočeno v poušti, tak říkajíc kolem táborového ohně. Přesto však působí velmi propracovaně, jako by vzniklo ve studiu. Vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci na severu Mali probíhalo natáčení v Djanetu na jihu Alžírska, v srdci pohoří zvaného Tassili n'Ajjer, podle něhož byla deska pojmenována.

Dalším prvkem, který odlišuje toto nové album od předchozích, je to, že téměř všechny skladby složil a zpívá Ibrahim. Pouze jediná skladba pochází od Abdallaha. Abdallah už několik let mluví o tom, že si založí svou vlastní skupinu. Je to pochopitelné už proto, že ve skupině Tinariwen zůstává stále ve stínu Ibrahima. Na desce se tedy Abdallah podílel velmi málo, nicméně byl v době nahrávání desky v Djanetu také a natočil své vlastní písně s místními hudebníky, hlavně s Nabilem Othmani. Snad je někdy vydá na vlastní sólové desce.

Třetím novátorským jevem alba je přítomnost zahraničních hostů. Tinariwen v minulosti často spolupracovali s jinými hudebníky (Lo'Jo, Robert Plant, Santana, Kiran Ahluwalia atd.). Na této desce hostují dva členové kupiny členové americké skupiny TV On The Radio, kteří kvůli tomu přijeli do Djanetu. Podíleli se na skladbě Tenere Taqhim Tossam (Sedryk zde říká, že se mu ta skladba líbí z celé desky nejméně). Další dva hosté nahráli své party později : kytarista Nels Cline z americké skupiny Wilco (Imidiwan Ma Tennam) a opět američtí The Dirty Dozen Brass Band, kteří začlenili do skladby Ya Messinagh dechové nástroje (!). Moderátor pořadu Sedryk se zde ptá, zda to mají Tinariwen zapotřebí (připojuji se), nicméně uznává, že přítomnost odlišných nástrojů a žánrů dává skupině příležitost se hudebně posunout dál.

Ukázky z desky Tassili :

1. Imidiwan Ma Tennam

2. Walla Illa

3.Tameyawt - velmi stará skladba, o níž se vedou tak trochu spory, zda ji složil Ibrahim nebo Intiyeden; skupina Terakaft ji často zpívá na svých koncertech jakou živou a energickou skladbu; Ibrahim ji zde naopak pojímá velmi střídmě a komorně,

4. Ya Messinagh - zmíněné kontraverzní dechy

5. Iswegh Attay - zajímavý, ale typický případ: píseň složil kdysi Intiyeden a jeho verze zazní v krátké ukázce z r. 1993 (dodnes ji má Terakaft v repertoáru - leader skupiny Diarra je bratrem zesnulého Intiyedena), následuje její nová verze, kterou natočil nyní Ibrahim - na slova původní písně s novou melodií. K tomu dochází u Tuaregů často, oni se nestarají (alespoň dosud) o autorská práva, neboť úspěšná píseň či báseň se stává majetkem celé komunity.

Malá procházka dosavadní diskografií skupiny Tinariwen od roku 2002, kdy začíná jejich západní kariéra. Tehdy přijela francouzská multikulturní skupina Lo'Jo a kytarista Justin Adams do Kidalu zorganizovat první Festival v poušti a při té příležitosti tu natočili s Tinariwen album Radio Tisdas Sessions. Jde o nahrávku velmi autentickou, málo propracovanou, nejlépe vystihující původní zvuk skupiny. Je oblíbená hlavně u skalních příznivců skupiny a pozoruhodná i účastí nejstarších členů (Japonec, Kedou ...).

6. Zin Es Gourmeden

Až druhé album Amassakoul z roku 2004 (natočené ve studiu v Bamaku) vzbudilo větší zájem ze strany evropkého publika.

7. Oualahila Ar Tesninam

Album Aman Iman (2007) bylo natočeno opět v Bamaku a produkoval ho Justin Adams. Album je velmi propracované a přispělo k úspěchu skupiny v Anglii a postupně i v USA.

8. Assouf

Další album Imidiwan: Companions (2009) nechtěli Tinariwen natáčet ve studiu a nahráli ho v Tessalitu, kde bydlí Ibrahim a Hassan, v domě, který byl přeměněn na nahrávací studio, a produkoval ho Jean-Paul Romann. Na desce se účastnil i Japonec (Mohamed ag Itlal) a skupina Terakaft.

9. Ere Tasfata Adounia - zpívá Hassan (Alhassan ag Touhami)

Na závěr dvě skladby, které byly nahrány při natáčení Aman Iman, ale na desku se nevešly :

10. Imidiwanin (Abdallah) - skladba vyšla později v kompilaci Afrika Express

11. Taskiout (Hassan) - skladba byla použita na promo-singlu.

 
 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
 

22. IMIDIWAN - červen 2011


Album měsíce : Ibrahim Djo experience - Azeman. Ibrahim Djo, Tuareg z Aguelhoku (u Kidalu, Mali), je vůdčí osobností skupiny složené z Francouzů, kteří se v podstatě podílejí na realizaci jeho hudby. Tito mladí hudebníci se zúčastnili setkání francouzské a tuarežské mládeže na severu Mali a oblíbili si místní hudbu, speciálně tvorbu Ibrahima Djo. V krátkém interview Ibrahim vypráví, jak není lehké naučit Francouze tuarežský rytmus, neboť vychází z rytmu jazyka. Nicméně se to stále zlepšuje, říká Ibrahim.

Ukázky z alba (předpremiéra - album vyjde 20. června 2011) :

1. Blues du désert

2. Wahi tadjem

3. Timtar

4. Tinariwen & Kiran Ahluwalia  (skladba Musst Musst z alba Aam Zameen - vyjde letos na podzim) - spolupráce indické zpěvačky Kiran Ahluwalia, žijící v USA, která si na své nové album přizvala kromě Tinariwen také skupinu Terakaft;  videoklip skladby :


- Tinariwen vydávají novou desku, která vyjde v srpnu 2011 a jmenuje se Tassili.

5. Aridel (skladba Aridel z alba Rahet Bali) - alžírská skupina, která představuje trochu kuriózní podobu tuarežské hudby : mezi členy skupiny není ani jeden Tuareg, všichni pocházejí ze severu, z Alžíru, hlavního města Alžírska, nicméně si oblíbili "tuarežské blues" a většina skladeb jejich prvního alba obsahuje je v duchu moderní hudby Tuaregů.

6. Rubrika Etno : Sebeiba - tradiční tuarežská slavnost v Djanetu (Tassili n'Ajjer, Alžírsko) připomíná podle legendy událost starou 3000 let, kdy se znepřátelené kmeny rozhodly skončit s bratrovražednou válkou a podepsaly mírovou dohodu. Od té doby se každoročně konají slavnosti symbolicky představující boje a válečné tance; ukázka představuje typické tradiční zpěvy (válečné písně), které doprovázejí slavnost; nahrávka byla pořízená v 70. letech a pochází z desky, která vyšla letos v únoru znovu ve formátu CD pod názvem Au coeur du Sahara (v srdci Sahary)

7. Afous Afous (skladba Hard cook z alba Najmar style) - druhý případ kuriózní podoby tuarežské hudby : francouzská skupina, jejíž leader zvaný Jojo je mimo jiné zvukařem skupiny Tinariwen, natočila celé album zmixováním žánrů rock, dub a "tuareg blues", nahrávky se účastnili členové Tinariwen, hlavně Mina a bubeník Said, který se zde netradičně ujal zpěvu /rapu.

8. Emankayan  (skladba Bianou) - etnicky smíšená hip-hopová skupina z Agadezu (Niger), zpívá většinou v jazyce hausa, ale občas i francouzsky nebo v tamašku ("tuarežština"), v Nigeru je velmi oblíbená.

9. Bambino (skladba Tigrawahi tikma  - verze Live)

 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

21. IMIDIWAN - květen 2011

Speciální vydání věnované skupině Tamikrest a jejich nové desce Toumastin (v překladu "Můj národ"). Místo komentáře moderátor pořadu uvádí interview s frontmanem skupiny: Ousmane ag Mossa (na dálku přímo z Kidalu v Mali).


Playlist
(všechny skladby jsou z nového alba Toumastin) :

1. Aratan N Tinariwen ("Děti pouště")

2. Tidit ("Pravda")

3. Nak amadjar nidounia ("Jsem cizincem v tomto světě")

4. Nak akaline Tinza ("Jsem moje země Tinza")

5. Fassous tarahnet

6. Aidjan adaky

7. Dihad tedoun itran ("Tady padají hvězdy")

 

Několik informací z interview :

- nová deska je výrazně modernější a rockovější, vzdaluje se stylu Tinariwen, neboť členové skupiny jsou mladší a hledají si svou vlastní cestu;

- na desce se podílí nový člen Mahmoud, je i autorem dvou skladeb, které také zpívá (Tidit, Tarhamanine Assinegh);

- Ousmane hodně poslouchá světovou hudbu, např. Boba Marleyho, Boba Dylana, z afrických se mu líbí Ali Farka Touré;

- v Mali na jejich koncerty chodí hlavně Tuaregové, ostatní etnika minimálně;

- album obsahuje také dva vzkazy, jeden pro tuarežskou mládež, aby i přes západní vlivy nezapomínala na vlastní kulturu a zachovala ji pro příští generace; druhý vzkaz se obrací na "ostatní svět" s žádostí, aby Tuaregům pomáhal v jejich cestě za svobodou;

- podle Ousmana se Tuaregové cítí jako cizinci ve své vlastní zemi, protože jsou diskriminováni ze strany států, v nichž žijí (Mali, Niger, Alžírsko, Libye). Nejlépe by bylo, kdyby měli svůj vlastní stát, což by jednou, s mezinárodní podporou, mohlo být reálné; dnes mezinárodní společenství napomáhá Tunisku, Egyptu a Libyi, ale Tuaregům za celých 50 let jejich boje za základní lidská práva nikdo nepomohl ani se nepostavil na jejich stranu;

- na téma terorismus na Sahaře Ousmane říká, že pro některé lidi je spolupráce s Al-Kájdou zajímavá z obchodního hlediska, ale pro tuarežskou společnost je její způsob uvažování a jednání velmi vzdálený (únosy, fanatismus, neúcta k ženám atd.), Ousmane se o tento problém moc nezajímá, protože Tuaregové mají důležitější starosti : školy, lékařská pomoc, nezaměstnanost, ...

- přes všechny problémy by Ousmane svou poušť neopustil (žije napůl v Mali a napůl v Alžírsku, mezi Kidalem a Tamanrassetem), protože jen tam,  v zemi svých předků, se cítí doma.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

20. IMIDIWAN - duben 2011


Speciální vydání věnované skupině Terakaft. v souvislosti s novým albem Aratan n Azawad (Děti Azawadu; Azawad označuje území obývané Tuaregy na severu Mali), které právě vychází (zatím v elektronické formě, CD vyjde koncem května).

Playlist :

1. Alghalem (z nového alba Aratan n Azawad)

2: Kedou a Diara v historické nahrávce z roku 1991 (ještě před vznikem skupiny)

3. Imidiwaren (skladba z alba Radio Tisdas skupiny Tinariwen) - na nahrávce se podílel Kedou, jeden ze zakládajících členů Tinariwen. Po natočení alba Kedou Tinariwen opouští a odchází do Alžírska a pak do Libye, kde zakládá skupinu Terakaft.

4. Rastaman aridal (z alba Bismilla) - po návratu do Mali r. 2006 natočil Kedou se skupinou Terakaft první album Bismilla. Většinu písní zpívá Kedou a album je natočeno rychle ve studiu v Bamaku. Skladba Rastaman aridal je dílem mladého Sanoua, jenž projevil značný talent a trochu odlišný styl v porovnáním se skladbami Kedoua a Diary.

5. Intidgagen (z alba Akh Issudar, zpěv : Kedou) - druhé album bylo natočeno ve Francii a má uhlazanější a propracovanější podobu.

6. Soubhanallah (z alba Akh Issudar, zpěv : Diara) 

7. Amidinine wa dagh nohar timtar (live, zpěv : Sanou) - záznam z koncertu ve Francii z r. 2008

8. Tameyawte (live - skladba, jejímž autorem byl Intyaden, zakladatel Tinariwen a bratr Diary) - záznam z evropského turné v r. 2009; v té době době již Kedou ze skupiny odešel a místo něho nastoupil Abdal

9. Faris Amine Bottazzi & Terakaft (společná nahrávka skladby Derhan alkher) - Faris je napůl Ital a napůl Tuareg, žijící v Itálii, zatím v počátcích své tvorby založené na kultuře Tuaregů.

- krátká ukázka remixu písně Legh asistan od finské hiphopové skupiny

10. Aratan n Azawad (z alba Aratan n Azawad, zpěv: Diara)

11. Amazzagh (z alba Aratan n Azawad, zpěv: Sanou).

 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 


19. IMIDIWAN - březen 2011

Playlist:

Album měsíce : Bambino : Agadez - druhé album oblíbeného tuarežského hudebníka z Agadezu (Niger). Mnohé skladby alba pocházejí z živých vystoupení, zbývající byly nahrány ve studiu v USA v produkci Rona Wymana, který také natočil dokumentární film "Agadez, the Music and the Rebellion" o hudební kariéře Bambina v souvislosti s nedávno probíhajícím povstání Tuaregů v Nigeru (Bambino se ho se svými přáteli zúčastnil, dva z jeho spoluhráčů při tom přišli o život a Bambino uprchl do exilu v Burkině Faso).

Ukázky z alba (předpremiéra - album vyjde 18. dubna) :

1. Tar Hani

2. Iyat Idounia Ayasahen

3. Chet Boghassa (live) - z repertoáru Tinariwen


Terakaft (skladba Tarha a issasnanane z alba Akh Issudar) - tuarežská skupina z Kidalu (Mali). Skladba je uvedena jako vzpomínka na nedávno zesnulého mladého hudebníka jménem Rhissa Ag Ogham (autonehoda), který dříve hrál se skupinou Terakaft a je také autorem písně Aicha proslavené skupinou Tamikrest (krátká ukázka). V skladbě Tarha a issasnanane zpívá sám Rhissa duet se Sanouem Ag Ahmed. Při té příležitosti je také vzpomenut syn Ibrahima z Tinariwen, Harouna Ag Ibrahim, který také zemřel začátkem letošního roku, byl nadějným hudebníkem a kytaristou a podílel se na natáčení nové desky Tinariwen v Djanetu koncem loňského roku.

Rubrika Etno : Bororo z Nigeru - ukázka tradiční hudby Fulbů (Fulanů) z Nigeru, zvaných Wodaabé Bororo. Nahrávka je z roku 1963. Hudba Wodaabé je v Evropě málo známá, i když v poslední době se trochu prosazuje díky smíšeným tuarežsko-fulbským skupinám z Nigeru, zvláště Etran Finatawa.

Hammadi Ould Nana - ukázka (live) z tvorby maurského hudebníka, který se jako první v Mauritánii chopil elektrické kytary. V 70. letech byl v Mauritánii oblíbený styl Jaguar (pojmenován podle francouzských stíhaček, které létaly nad Mauretánií v období kolonialismu), který spojoval lidovou taneční hudbu a tradiční tvorbu griotů. Tradiční nástroj tidinit (maurská loutna) postupně nahradila elektrická kytara.

Portrét :

Tuarežská hudba a moderní styl - zamyšlení nad tuarežskou hudbou ve vztahu k použití moderních elektrických nástrojů. Elektrická kytara se natolik začlenila do hudby Tuaregů, že je dnes považována za její nedílnou, přirozenou součást, ale syntezátor a automatický bubeník jsou vnímány jako něco zvláštního, "neautentického".

1. Tinariwen - první studiová nahrávka Tinariwen z r. 1992, kdy syntezátor a automatický bubeník byly v západní Africe velmi módní a kytaru odsunuly do pozadí.

2. Mouma Bob (skladba Jeunesse z alba Tina, 2005) - hudebník z Nigeru používá syntezátor ještě v r. 2005, ačkoli ho v té době už většina skupin dle vzoru Tinariwen opustila. Druhou desku (2009) však Mouma Bob už zakládá na elektrické kytaře.

3. Baye Ag Alhosayni a skupina Anmattaf (skladba Tinariouin) - skupina z Tamanrassetu (Alžírsko) vznikla r. 1994 a nahrála několik kazet pro místní trh. V uvedené skladbě používá místo bicí soupravy (dnes běžné u mnoha skupin jako Amanar, Tamikrest ...) automat.

4. Mdou - hudebník z Niamey (Niger) využívá moderní zvukové efekty, v hudbě Tuaregů zcela ojedinělé.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 


18. IMIDIWAN - únor 2011

 
Playlist:

Album měsíce :  Ishumar 2 – Nouvelles Guitares Touarègues (Nové tuarežské kytary) - kompilační album (Reaktion, 2011)

Sedrykovo vydavatelství Reaktion vydává druhé kompilační album představující nové tuarežské hudebníky a skupiny. Výběr poukazuje na dynamičnost vývoje soudobé tuarežské scény a její otevřenost vůči jiným kulturám, ať západním či africkým. Novým jevem je rostoucí tuarežská komunita žijící v Evropě a s tím spojený vznik smíšených hudebních skupin, jejichž tvorba vychází ze stylu ishumar a je určená především pro evropské publikum. Ibrahim Djo žije sice v Mali, ale jeho skupinu tvoří mladí Francouzi. Album představuje i zcela novou skupinu Tamkilwate z Kidalu (Mali), kterou r. 2010 založil Mossa Ahmed (zakládající člen Tamikrest) aby mohl plně uplatnit svou zálibu v americkém blues. Třetí ukázkou je velmi komorní, akustická skladba hudebníka jménem Moussa Sidi, který žije v městě Gao (Mali).

Ukázky z alba (předpremiéra - album vyjde koncem února) :

1. Ibrahim Djo : Anchar

2. Tamkilwate : Alilagh iridjwane

3. Moussa Sidi : Aggna nou tamashack


Amoud Tafkik -  (skladba Tasna z alba Zahrate Saoussane) - tuarežský hudebník z jižního Alžírska, z oblasti Ajjers, který hraje na ud a jeho tvorba výrazně obsahuje prvky arabské, hlavně marocké hudby.

Rubrika Etno : Alxasan & Etti - ukázce předchází interview s Anouck Genthon, francouzskou etnoložkou zabávající se nigerskou hudbou, která vysvětluje tvorbu dvou tuarežských hudebníků z Nigeru, kteří pocházející z kraje Azawagh, kytaristy (Etti) a skladatele a básníka (Alxasan). Oba dnes žijí v Niamey a hrají pouze na místních rodinných slavnostech. Nahrávka byla pořízená v r. 2009 v Niamey (Niger).

Gougou De Zarzis  (skladba Sidi Mansour z alba Folk Music and Dance, Tunisia) - beduínská  (arabská) hudba pouštních kočovníků, založená na hře na na flétnu z palisandru zvané gasba a na bendir.

Portrét :

Aziza Brahim - saharská zpěvačka narozená v uprchlickém táboře v Alžírsku, z vlastní zkušenosti zná dobře tragédii Západní Sahary - její vlastní rodina byla rozdělena a ona nikdy nemohla poznat vlastního otce a několik svých bratrů. Od r. 2000 žije ve Španělsku a ve svých písních se stále vrací k nešťastnému osudu svého národa. Spolupracuje s hudebníky různých národností a mísí prvky různých žánrů. V r. 2009 navázala spolupráci s baskickým hudebníkem - viz 3. ukázka.

Ukázky :

1. La tierra derrama lagrimas

2. Mi canto

3. Aziza Brahim & Oreka Tx Regreso (live)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

  

17. IMIDIWAN - leden 2011


Playlist
:

Album měsíce -  Super 11 : Super Onze - songhajsko-tuarežská skupina (Gao, Mali).

Nejslavnější skupina hrající "takambu". Takamba je songhajský hudební žánr a tanec, který hrají také Tuaregové v údolí řeky Niger v Mali mezi městy Timbuktu a Gao. Skupina Super 11 nyní vydává svou první samostatnou desku "Super Onze", která je na trhu  v Mali a brzy by měla vyjít i v Evropě. Očekává se také druhé album nahrané s holandským DJ MPS Pilot, který mixuje takambu s elektronickou hudbou.

Ukázky z alba :

1. Adar Neeba

2. Zadi Maiga

3. Khoumeissa


Sahraoui Bachir -  Fid El Youm  - berberský hudebník z jižního Alžírska, uznávaný od 70. let; jeho hudba je založena na hře na flétnu z palisandru zvané gasba.

Intriya Ag Babo (skladba Taliat  z alba Ishilan N-Tenere) - hudebník z Kidalu (Mali), ukázka z kompilačního alba, které obsahuje nahrávky Christophera Kirkleyho (sahelsounds.com) z cest po Senegalu a Mali v letech 2009 - 2010.  Album vyšlo na vinylu a takév digitální podobě za dobrovolnou cenu (minimálně 2 dolary - ke stažení : http://sahelsounds.bandcamp.com/).

Amnat Azawan - skupina z Maroka (Guelmim) vedená tradičním zpěvákem, který se jmenuje Mohammad Bounani  a reprezentuje marockou saharskou hudbu. V písni zpívá se svými dvěma dcerami a skladba pochází z kazety převedené do digitální podoby na webu Awesome Tapes from Africa.

Portrét :

Intiyeden Ag Ablil - legendární hudebník, který stál u zrodu Tinariwen spolu s Ibrahimem. Je autorem mnoha slavných písní, které jsou dodnes součástí repertoáru skupin Tinariwen i Terakaft. Zemřel v r. 1994.

Ukázky :

1. Nahrávka z kazety nahrané během povstání v Mali v r. 1991.

2. Ténéré wer tat zinchegh - nahrávka v podání Tinariwen z alba nahraného r. 1993 v Bamaku, poznamenaná dobovou produkcí (použití bicích a syntezátoru).

3. Iswegh atay - skladba z alba Akh issudar - v podání skupiny Terakaft, která má k Intieydenovi blízký rodinný vztah: dnešní leader skupiny Diara je mladším bratrem Intieydena a Sanou a Abdallah jsou jeho synovci.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -