Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atri Nassouf

26. 10. 2009

ObrazekAtri N'Assouf je nová skupina, kterou ve Francii založil Rissa ag Wanaghli, člen Takrist Nakal (skupina Abdallaha ag Oumbadougou - Niger) a sdružení Desert Rebel.

Název Atri N'Assouf znamená "hvězda pouště". Skupina spojuje tuarežské a francouzské hudebníky a inspiruje se především tradiční tuarežskou hudbou, berberskou kulturou i rytmy západní Afriky.

V čele skupiny stojí Rissa ag Wanaghli, který začal hrát v letech 1988-1990 v Nigeru se svými přáteli, pak se v alžírském Tamanrassetu setkal s Abdallahem ag Oumbadougou, který mu pomohl se zdokonalit a přibral ho do své skupiny Takrist Nakal. Rhissa si v r. 1994 založil vlastní skupinu v Libyi a  r. 1998 se vrátil do Nigeru. Opět se připojil ke skupině Takrist Nakal a posléze i k projektu Désert Rebel.

Vzhledem k událostem v Nigeru je činnost skupiny Takrist Nakal značně omezená a mladí hudebníci (kromě Abdallaha ag Oumbadougou, který se vrátil do Nigeru) prozatím zůstávají ve Francii a věnují se tu vlastní tvorbě. Rissa ag Wanaghli vydal v roce 2008 ve vlastní produkci sólovou desku pod názvem Rissa. Ukázky uvádí stránka : http://www.myspace.com/rissaagwanaghli. Roku 2009 pak zakládá skupinu Atri N'Assouf.
 

Členové skupiny:

Rissa ag Wanaghli - skladatel, zpěvák, kytarista, člen skupiny Takrist Nakal.
Mohamed Bilalan - kytarista, člen skupiny Takrist Nakal.
Plume - bubeník, producent.
Vincent Perrot - basová kytara.

Diskografie:

ObrazekAkal (Atri Music, 2009)
1. Tidit - 2.  Akal - 3. Ile elan - 4. Taiman - 5. Talamt - 6. Tamiditine - 7. Eghaf - 8. Medan - 9. Chaghat - 10. Idinet - 11. N'marha - 12. Aitma

...

 

 


Internet

http://www.myspace.com/atrinassouf

http://atrinassouf.over-blog.com/