Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tamikrest

Skupina mladých Tuaregů, kteří byli v době povstání dětmi a nejsou už tedy s ním spojeni. Všichni bydlí v Kidalu (Adrar des Ifoghas na severu Mali), i když někteří pocházejí z jiných oblastí. Slovo tamikrest znamená v jazyce tamašek spojení, uzel.

Skupina vznikla v r. 2006 a představuje novou generaci ishumar, navazující přímo na "své starší bratry" z Tinariwen. Přináší jemné melodie evokující saharskou melancholii ovlivněné soudobou hudbou různých žánrů - rock, moderní arabská hudba i francouzský rap. Texty mluví k mladým o jejich běžných problémech, o lásce a také o potřebě zachování tuarežské identity v duchu moderního světa, bez zastaralé společenské a kmenové roztříštěnosti.

V lednu 2008 skupina vystoupila na slavném Festivalu v poušti v Essakanu nedaleko Timbuktu (ukázka ze "session" - níže). Následujícího roku se na témže festivalu potkala se skupinou Dirtmusic a z tohoto setkání vznikla spolupráce, která pomohla mladým Tuaregům vydat první desku "Adagh". Zároveň skupina Dirtmusic natočila v Bamaku desku BKO inspirovanou hudbou Mali, na níž se podíleli i členové Tamikrest.

Členové skupiny :

Ousmane ag Mossa - skladatel, kytarista, zpěv, původem z Tin Zaouaten (sever Mali).
Aghaly ag Mohamedine - bicí, bubny, sborový zpěv, přišel z Alžírska, přítel Saïda z Tinariwen.
Cheikh ag Tigly - kytarista, sborový zpěv, původem z Tin Zaouaten (sever Mali).
Mossa ag Borayba- kytarista, sborový zpěv.
Mossa ag Ahmed - kytarista, sborový zpěv.
Ibrahim Ahmed (Pino) - skladatel, kytarista, zpěv, původem z města Gao (střední Mali), má za sebou dlouholeté účinkování v rapové skupině, zpívá písně v jiných  jazycích než v tamašku (francouzsky, arabsky, songhai ...).
Ibrahim ag Aknot - bicí, kalebasa, sborový zpěv.
Fatma wallet Cheikhe - sborový zpěv.
Bassa wallet Abdamou - sborový zpěv.
Wounou wallet Sidati - sborový zpěv.

 

Interview : Eyeplug Magazine (2011)
 


Diskografie
:

ObrazekAdagh (2010, Glitterhouse Records)
1.Outamachek - 2.Aïcha - 3.Amidinin - 4.Tamiditin - 5.Aratane N'Adagh - 6.Tidite tille - 7.Tahoult - 8.Alhoriya - 9.Adagh - 10.Adounia Mahegagh - 11.Toumastin
 


 
 Toumastin ((2011, Glitterhouse Records)
1. Tizarate - 2. Fassous tarahnet - 3. Nak amadjar nidounia - 4. Aratan N Tinariwen - 5. Ayitma madjam - 6. Aidjan adaky - 7. Addektegh - 8. Tarhamanine assinegh - 9. Nak akaline Tinza - 10. Tidit - 11. Dihad tedoun itran

 


Tamikrest - AYITMA MADJAM - Live at Berlin Philharmonie (2011)


 Tamikrest : Dihad tedoun itran  (Tady padají hvězdy)

 


 

 


 
 

 

 

Desert Sessions: Tamikrest  (Essakane 2008):

 

 

Tamikrest Kidal, décembre 2007


 

 


Internet

http://www.tamikrest.net/

www.myspace.com/tamikrest