Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stručný portrét

4. 9. 2007


Tuareg při slavnosti tendé, Tabrichat, sever Mali.Zhruba 1 až 1,5 milionu Tuaregů žije roztroušeno na rozsáhlém území centrální Sahary v oblasti západní a severní Afriky. Tvoří jednu z velkých etnických skupin Berberů, jejich jazyk (tamašek) patří k dialektům berberštiny a jako jediní zachovali až do dneška původní berberské písmo tifinar. Tuaregové jsou muslimové s velmi umírněnou formou islámu.

 

Jejich kočovný způsob života spojený s chovem dobytka a s karavanním obchodem přes Saharu, většinou ve špatně přístupných oblastech, ve značné izolaci a nezávislosti na vnějším světě je určitě jedním z důvodů výrazné odlišnosti Tuaregů od ostatních berberských kmenů : částečné smíšení s černošským obyvatelstvem, hlavně v jižní části Sahary, větší odstup od arabského vlivu v jazyce i kultuře, zachování písma, velmi silné národnostní cítění (jsou velmi hrdí na svou příslušnost k národu a na svou kulturu), vysoká organizovanost tuarežské společnosti (členění na „konfederace“ a podkmeny i na různé společenské vrstvy), monogamie, významné postavení ženy ve společnosti, obliba tmavě modré barvy, zahalování obličeje u mužů atd.

 

ObrazekPo pádu kolonialismu se Tuaregové dostali do situace národnostní menšiny v rámci států, které si rozdělily jejich původní území (Alžírsko, Mali, Niger, Lybie a Burkina Faso). Modernizace dopravy a několik po sobě následujících období velkého sucha, kdy mnozí kočovníci přišli o veškerá zvířata, připravily většinu Tuaregů o jejich tradiční způsob obživy. Někteří přešli na zemědělství v jižnějších oblastech, ale většina hledá způsob, jak pokračovat v životě na poušti. Současnost pro ně znamená často život v bídě a s pocitem diskriminace ze strany států, ve kterých žijí. S tím se však nechtějí smířit, a proto je jejich novodobá historie plná ozbrojených konfliktů s vládou (v Nigeru a v Mali, kde jich žije nejvíc).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář