Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malíři z pouště


NIGER

K nejznámějším umělcům patří Almoustapha Tambo, Ahmed Boudane, Rissa Ixa a Hawad (básník a kaligraf). Jsou v úzkém kontaktu s Evropou, ať prostřednictvím svých francouzských přátel, s nimiž spolupracují na některých projektech, anebo v Evropě přímo žijí (Boudane, Hawad). Díky tomu také v Evropě občas vystavují svá díla.

Hawad je především básník a své básně píše písmem tifinar, často v ozdobném, tedy kaligrafickém provedení a s vlastními ilustracemi.

Hawad, ilustrace z knihy Vent rouge.

 

Hadja žije v Agadezu a na svých obrazech, blízkých naivnímu umění, zobrazuje výjevy z tradičního života kočovných Tuaregů. 

Hadja : Targui.


Najim Amoumane (nar. 1977) žije v hlavním městě Niamey, ale maluje jen scény z kočovného života v poušti. Zachycuje prostředí, v němž doposud žije mnoho jeho příbuzných na severu země. On sám toto prostředí nezná, byl tam jen na krátké návštěvě. Inspiraci a znalost čerpá z vyprávění svých příbuzných. Malba je pro něj příležitostí, jak život v poušti zažít, svým způsobem. "Já nežiju v poušti, poušť žije ve mně." Kreslení ho bavilo už od dětství a učil ho jeho slavný strýc, Rissa Ixa. S úspěchem se účastnil afrických mezinárodních malířských setkání a výstav a jeho tvorba se začíná vyvíjet k modernímu stylu. 

 

ALŽÍRSKO

Fardjallah Moulay Lakhdar se narodil roku 1960 v Tamanrassetu. Zažil ještě kočovný život po boku svého otce a své dětství trávil mezi pouštními městy a velbloudími karavanami. Malířství si vybral jako výrazový prostředek jeho vztahu k tradičnímu životu. Jako samouk se inspiroval skalními malbami v pouštních horách a africkou barevností. Jeho akvarely se snaží postihnout pouštní světlo a běžný život Tuaregů. Pořádá výstavy v Alžírsku i zahraničí (Francie, Brusel, Montréal, Švýcarsko ...). Současně pracuje jako průvodce cestovní agentury Assikel v Tamanrassetu.

Fardjallah Moulay Lakhdar 


Abdelfetah Kacemi (nar. 1976) je francouzsko-alžírského původu a pochází z Tamanrassetu, kde dosud žije a pracuje, též jako turistický průvodce. Věnuje se arabské kaligrafii, r. 2006 za ni dostal cenu a vystavuje často ve Francii (má za manželku Francouzku).

Web : http://fetahkacemi.unblog.fr/



Abdelfetah Kacemi : Le bonheur.

 

Koussa Mchaouri (Lamine) se narodil r. 1967 v kočovném táboře v pouštních horách Tassili N'Ajjer, které jsou bohaté na skalní malby a rytiny a poskytly mu silnou motivaci pro vlastní tvorbu. V současné době žije střídavě ve svém rodném kraji, kde organizuje turistické výpravy (http://laminemchaouri.blogspot.com/),  a v Barceloně, kde se věnuje své umělecké tvorbě a výstavám. Jeho bohaté dílo zahrnuje obrazy představující Saharu, karavany, život Tuaregů v poušti, pouštní města, kaligrafii s motivy tifinaru i ilustrace knih a časopisů.

Web : http://koussamchaouri.blogspot.com/

Galerie : https://picasaweb.google.com/tamacheque/CuadrosLamineMchaouri

 


Ounalla Brahim, zapomenutý malíř z Djanetu, bez kontaktů na umělecký svět v Alžírsku i v Evropě, rozdal většinu svých děl známým a přestal malovat (info : http://www.laroutedusahara.com/Ounalla-Brahim_a133.html).



Ounalla Brahim


V Tamanrassetu žijí další malíři, kteří pracují jako průvodci, technici apod. a kteří s chutí využívají své nadání při zkrášlování města - malují na zdi domů, na nábytek, loga restaurací ... Kromě toho mají svůj ateliér v uměleckém centru, kde tvoří obrazy, i když nejčastěji vyrážejí za město, do pouště, kde se jim tvoří nejlépe. 

peintres du desert a tamanrasset

Tamanrasset. Foto : Nicolas Loizillon - Flickr

 

peintres du desert a tamanrasset

 Tamanrasset. Foto : Nicolas Loizillon - Flickr


 
Zdroje informací :

http://touaregsmirages.canalblog.com/

http://www.saharafragile.org/blog/category/peintures/

http://www.laroutedusahara.com/Peintre-touareg_r25.html