Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den na poušti

27. 12. 2007


Mali, tábor v poušti. Foto : Galen R. FrysingerDen v táboře začíná velmi časně, ještě před svítáním. Ranní hygiena spočívá v "opláchnutí" obličeje a rukou pískem, následuje první modlitba (Tuaregové jsou muslimové) a pak snídaně - většinou čaj a kaše z prosa a vody, případně ochucená mlékem, sýrem nebo datlemi.

Potom je třeba krátce podojit zvířata, která pak opouštějí ve skupinkách tábor : jehňata a kůzlata odcházejí na jednu stranu a dospělé ovce a kozy na opačnou stranu od tábora, a to v doprovodu dětí a mládeže. Pastva velkých zvířat, velbloudů a v jižních oblastech i krav, je záležitostí dospělých mužů. Ženy zůstávají v táboře a věnují se nejmenším dětem a vaření. Dívky odcházejí s oslíky k nejbližší studni, kde naplní vaky z kozlečí kůže vodou, naloží je na osly a vracejí se zpět do tábora pomáhat s přípravou jídla.

Studna u Kidalu, Mali. Foto : www.flickr.com

Se soumrakem tábor opět ožívá. Malí i velcí pastevci se vracejí se svými stády z pastvin a nastává velké dojení. Menší zvířata nadojí ženy, o velbloudy se vzhledem k fyzické náročnosti postarají muži. Mléko je důležitá a oblíbená potravina, bývá součástí nebo i hlavním chodem večeře. Rodina jí společně, tradičně všichni z jedné velké nádoby - z mísy nebo velkého talíře, každý ovšem vlastní lžící. Pouze v případě návštěvy jedí muži a ženy odděleně, nejmenší děti se ženami.

Tendé, Adiel'hoc, Mali. Foto : Solidarité Tiers MondeVečer u ohně se pak konají velmi oblíbené společenské a hudebně-poetické "dýchánky" : děti poslouchají staré legendy a mýty od nejstarších členů komunity, dospělí si vychutnávají doušek mátového čaje a rozebírají události dne, mládež se schází u tendé (bubínek), případně za doprovodu speciálních houslí imzad a za zpěvu známých nebo improvizovaných písní. Tyto poetické večery mohou mít i slavnostnější charakter, když se takto u společného ohně sejdou lidé z více táborů z okolí nebo se jich účastní návštěvníci, kteří procházejí krajem. Tato setkání hrají významnou společnskou roli - pro navazování a udržování kontaktů a také pro výměnu informací.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář