Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když Tuareg Tuarega potká ...

12. 4. 2009


Setkání s kočovníky na cestě. Sever Mali.Pohybujete-li se po poušti ve společnosti Tuarega a potkáte dalšího, můžete počítat s dlouhou, předlouhou zastávkou. Obzvlášť pokud se znají, což se dá předpokládat, neboť se v určité oblasti znají téměř všichni a často to i vypadá, že si jsou všichni příbuzní.

Setkání je nejen společenskou událostí, ale zároveň i zdrojem informací o dění v kraji. Pozdrav se rozvine v nekonečný sled otázek a odpovědí týkajících se rodiny, známých, stavu pastvin, pohybu cizinců a dalších obvyklých i neobvyklých událostí. Tento "saharský telefon" funguje spolehlivě a rychle. Po několika takových setkáních máte perfektní informace o tom, kdo se kam odstěhoval, kdo umřel, komu se ztratila koza, kde řádí hyena, která studna vyschla a tak podobně.

Příklad takového rozhovoru:

Salam alejkum.
  
 (arabský pozdrav - mír s vámi)
Tarlasam.
  
 (Buďte zdrávi)
Majdian?
   
(Jak se máte? Co nového?)
Alcher ras.
  
 (Dobře)
Matolahad?
    (Jak se daří?)
Bárkala.
   
(Díky bohu)
Mi tinhajam?
    (Co jste viděli = Co nového?)
War idia harat.
  
 (Nic špatného = vše je v pořádku)
Dar ihanan?
   
 (A co tábor/vesnice?)
Namoj emasinar.
   
 (Díky bohu)
Dar araten?
   
 (A co děti?)
Bárkala.
   
 (Díky bohu)
Mi erhinan dar ihanan?
   
 (Je v táboře někdo nemocný?)
War ninhaj awadin.
   
 (Nikoho jsme neviděli = nikdo)

To je pouze začátek, hovory pokračují ještě dlouho. Pokud potkáte celou skupinku známých, můžete se v klidu posadit někam do stínu a hodinku relaxovat.

Setkání. Sever Mali.

Pro obyvatele pouště je každé takové setkání vítaným zpestřením a svou radost dávají najevo nejen úsměvy a nadšeným rozhovorem, ale i podáním ruky. Tuaregové si ale netisknou ruce jako my, nýbrž zlehka přejedou dlaň toho druhého svými prsty. Vlastně si dlaně vzájemně pohladí a intenzita dotyku je dána vzájemným vztahem. Vůči neznámým lidem jsou Tuaregové zdrženliví, pozdraví srdečně, ale kontakt ruky omezí většinou pouze na letmý dotek prstů. Přátelé a blízcí příbuzní, zejména pokud se delší dobu neviděli, si hladí dlaně pomalu a někdy i několikrát za sebou.

Důvěrnější vztah mohou doprovázet i další dotyky, ale převážně mezi muži. Rádi a často se berou kolem ramen a  někdy i za ruce. Pro nás je to neobvyklý pohled : dva dospělí kamarádi se v důvěrném rozhovoru odeberou stranou a drží se přitom za ruce. Nejedná se však o nic mimořádného, u nich je to běžný projev přátelství. Ženy si naopak na podobné něžnosti příliš nepotrpí.

Kamarádi. Sever Mali. 

Mezi mužem a ženou jsou důvěrnosti na veřejnosti nemyslitelné, byť by se jednalo o manžele, kteří se setkali po delší době. Je to považováno za vysoce nevhodné. Intimní projevy vztahu se odehrávají zásadně v soukromí. Pokud Tuareg zavede cizince do svého domu či stanu, kde se pohybuje více lidí, je těžké poznat, která z přítomných dam je jeho žena. Většinou ta, které si všímá nejméně. Sem tam letmý dotyk na rameno si dovolí pouze žena vůči svému bratrovi, synovci, vnukovi.