Jdi na obsah Jdi na menu
 


Film Timbuktu je nominován na Oscara v kategorii zahraniční film.

16. 1. 2015

11-timbuktu.jpg
 

Hraný film nazvaný Timbuktu (viz článek Timbuktu), jejž režisér Abderrahmane Sissako natočil o životě v malijském městě okupovaném islamisty, se jako první titul z mauritánské produkce dostal mezi kandidáty na Oscara. Už to považuje režisér za mimořádný úspěch, jak tento týden sdělil agentuře AFP. „Oscar by byl především vítězstvím pro Afriku. Už to, že jsme se dostali do užšího výběru, je pro film z tohoto kontinentu neobvyklé,“ prohlásil Sissako.

 

Sissako ve svém filmu vypráví o lidech, kteří islamistům v malijském Timbuktu vzdorují a bojují za svůj dřívější způsob života. Ženy jsou postupně přinuceny si zakrýt tělo i tvář, přicházejí o možnost pracovat. Některé jsou znásilněny, další zavražděny. Přesto stejně jako muži odmítají přistoupit na pravidla, která jim členové Islámského státu vštěpují. I přes zákazy hudební produkce si postavy ve filmu například dál zpívají. Přestože jim hrozí mučení, dál hrají fotbal, který islamisté stejně jako další sporty zakazují.

 

Film se jmenuje podle malijského města Timbuktu, jejž roku 2012 zabrali islamisté z odnože nazvané al-Kájda islámského Maghrebu a povstalci ze skupiny Ansar Dine. Podle režiséra je město Timbuktu vyhlášené svojí zbožností a tím, že bývalo otevřené všem vírám. Právě proto prý příchod islamistů a pravidla, která se pokusili nastolit, tamní obyvatele tolik zasáhly.

 

Samotný film se původně měl natáčet přímo v Mali. Zhruba po měsíci natáčení však přímo v Timbuktu, které už tou dobou osvobodily francouzské vojenské jednotky, došlo k sebevražednému atentátu. „Tehdy jsem si uvědomil, že bylo naivní přivést do této situace Francouze, Belgičany a další cizince, kteří by pro atentátníky byli snadnými terči. Proto jsme se rozhodli zbytek filmu natočit ve městě Oulata v Mauritánii,“ dodal režisér.

Oscara může získat i film o tom, jak Malijci vzdorovali islamistům (Ihned.cz)

 

12-timb.jpg

Režisér A. Sissako (druhý zleva) a herci na festivalu v Cannes.