Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tuareg: The Desert Warrior

29. 1. 2010

ObrazekTuareg - Il guerriero del deserto / Tuareg: The Desert Warrior (Tuareg - bojovník z pouště)

Dobrodružný (akční) film 
Izrael / Itálie / Španělsko, 1984, 97 min.
Režie: Enzo G. Castellari
Hrají: Mark Harmon, Antonio Sabato, Giovanni Cianfriglia, Enzo G. Castellari, Massimo Vanni, Ottaviano Dell'Acqua
http://www.csfd.cz/film/39383-tuareg-il-guerriero-del-deserto/
 

V jedné velmi nehostinné oblasti na Sahaře ovládané Francouzi se dva žízniví muži dovrávorají do tábora Tuaregů z válečnického kmene (vládnoucí kmeny měly roli ochránců území), kteří jim dají vodu a poskytnou útočiště. Náhle přijíždí auto s vojáky nové arabské vlády, kteří hledají právě ty dva muže. Žádají, aby jim je Tuaregové vydali, což hrdina filmu, hlava rodiny a celého tábora, odmítne. Ctí totiž zákon tuarežské pohostinnosti, který zahrnuje nejen jídlo a přístřeší, ale i ochranu hostů. Vojáci jednoho z mužů zastřelí a druhého se zmocní násilím - jde o politického nepřítele nové vlády. Když odjedou, Tuareg nasedá na velblouda a odjíždí po stopách únosců, aby svého hosta osvobodil.

Hlavní děj filmu tvoří boj tohoto Tuarega s vojáky. Jde o dobrodružný film, který připomíná western odehrávající se na Sahaře. Sonda do života Tuaregů to určitě není, ale to evidentně nebyl záměr filmu. Sahara i Tuaregové slouží pouze coby atraktivní prvek dobrodružného příběhu.

Z hlediska autentičnosti jsou ve filmu zdůrazněny dva aspekty kultury Tuaregů. Za prvé příslovečná pohostinnost, na níž je založená zápletka filmu. Za druhé schopnost přežít uprostřed pouště, a to i bez stínu a bez vody, pomocí velblouda. Velbloud poskytuje stín a v krajním případě, kdy hrozí smrt žízní, je obětován a lidé se napijí jeho krve, čímž si, aspoň dočasně, zachrání život. V menší míře se tu objevují i některé další realistické prvky (otec učí syna odolnosti vůči únavě a žízni, krátké záběry do života v táboře a do vzájemných vztahů atd.). Problematičtější je samozřejmě výběr herců, Evropanů, kteří se Tuaregům moc nepodobají, o modrých očích hlavního hrdiny nemluvě (to se mezi Tuaregy vyskytuje velmi, velmi vzácně - asi jako šikmé oči ve Finsku).
 

Trailer filmu :