Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudební novinky 2010



kel-assouf_tin-hinane.jpgSkupina  Kel Assouf  vydala v listopadu 2010 první studiovou desku nazvanou Tin Hinane. Jádro hudby tvoří saharský rytmus, obohacený o prvky severoafrické hudby Maghrebu a také o prvky jazzu, rocku a reggae. Anana, leader skupiny, chtěl toto album věnovat velkým osobnostem tuarežské kultury, v první řadě Tin-Hinan, legendární královně Tuaregů, a také bojovníkům za svobodu, jako byli Kaosen, Fihrun či Mano Dayak.


 Obrazek
Třetí album skupiny Etran Finatawa vyšlo v březnu 2010 a jmenuje se "Tarkat Tajje - Let´s go!".

 

 


 ObrazekMladá skupina Tamikrest se proslavila písničkou "Aïcha" a v březnu 2010 vydala své první album "Adagh".


 

 


 ObrazekNabil Othmani vydal začátkem ledna samostatnou desku Tamghart In, která obsahuje něžné melodie s kořeny v původní tuarežské hudbě, ale vydává se do všech světových stran a představuje současné "pouštní blues" v méně tradiční podobě. Ukázky na www.myspace.com/nabilbaly .
 

 


ObrazekSkupina Toumast vydala 26. října své druhé album nazvané "Amachal", (Green United Music). Deska obsahuje i skladby skupiny Tarbiyat et J. Hendrixe a spolupracují i Jehro a Beat Assaliant.

 


 ObrazekNabil Othmani navazuje na tradici spolupráce svého otce Balyho s americkým hudebníkem a polyinstrumentalistou Stevem Shehanem a 3. listopadu vydali první společnou desku "Awalin". Ukázky na : http://www.steveshehan.com/index_site.html .

 


ObrazekMouma Bob za doprovodu své skupiny Imawalan natočil v roce 2009 své druhé album pod názvem "Akaline" s podtitulem "Tanja est grave! Ma guitare est désaccordée!" (Tanja je "hrozba"! Má kytara je rozladěná!"; pozn.: Tanja je prezidentem Nigeru). Album reaguje na poslední události v Nigeru (povstání).


 ObrazekSidi Ag Issa se skupinou Tiwitine nahrál v Bamaku svou první desku "Boni". Na desce spolupracoval i Koudede (kytara, zpěv).
Ukázky na stránce : http://www.myspace.com/forsidi

 

...


 ObrazekMoussa Sidi Ag Iknane, zpěvák a kytarista z kraje Gao v Mali vydal své první album nazvané "Toumastin". CD vydané švýcarskou firmou Package Productions obsahuje nahrávky pořízené v poušti v roce 2006. 


 


ObrazekAtri N'Assouf je nová skupina, kterou založil Rissa ag Wanaghli, člen skupiny Takrist Nakal a sdružení Desert Rebel. První album "Akal" právě vyšlo a některé skladby představuje stránka na webu MySpace :  http://www.myspace.com/atrinassouf
 

 


Zdroj : Tamasheq.net